сряда, май 27, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
ОвощарствоОвощарствоРАСТЕНИЕВЪДСТВОРастителна защитаСъвети

Икономически важни неприятели по ореха и лешника

ОРЕХОВ ПЛОДОВ ЧЕРВЕЙ

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Ореховият плодо вчервей развива едно поколение годишно.

Зимува като възрастна гъсеница, поместена е в пашкул, подрастителните остатъци, под кората на дърветат аи по-рядко в почвата.

Освен по ореха ореховиятплодовчервей причинява червивост и по плодовете на леската, бадемаикестена. Разпространен е в цялата страна.

Ореховият плодов червей е много често срещан неприятел и в дъбовите горски насаждения, в които уврежда силно жълъдите. В някои по-високи райони на страната, в които се отглеждат орехи, близостта с дъбовите дървета създава опасност от появата в по-голяма численост на неприятеля и по-висока червивост по орехите.

Ако в близостдовашитенасажденияимадъбовинасаждения  – ПРОБЛЕМ!!!

Яйцето е продълговато-овално, белезникаво, сплеснато, със слабо заостряне към единия край, дълго 0,8 mm.

Гъсеницата е светло- до тъмно керемидена. Има светла глава и жълтеникав гръден щит. Дължината й достига 12 mm.

Какавидата е кафява, дълга 6-8 mm. Поместена е в тъмен пашкул.

        НАБЛЮДАВАНИ  ПОВРЕДИ

  След презимуването гъсениците какавидират, а пеперудите излитат в началото на юни. Летежът продължителен до края на юли. Пеперудите са активни са привечер. Женските снасят яйцата си върху зелените плодчета, като предпочитат по-високите етажи на короната.

  Ембрионалното развитие продължава 10-14 дни.

  След като се излюпване, гъсениците пропълзяват по плода и се вгризват непосредствено под дръжката. Хранят се с ядката на плодовете, като изпълват мястото с огризки, извержения и копринени нишки. Една гъсеница може да повреди 3-4 плода.

Повредените плодове преждевременно дават признаци на узряване – потъмняват, а обвивката им се сбръчква и свива. Често опадват заедно с гъсениците, които се доизхранват в тях.

Завършилите развитието си гъсеници прогризват кръгъл отвор  на мястото, където плода е заловен за дръжката и отиват да зимуват.

NivaBG.com

Вашият коментар