петък, април 26, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
Растителна защитаСъвети

Избрани предложения за старта на сезона в Царевица

С безспирния си стремеж към иновации и предлагане на комплексни решения за върхови добиви Синджента България обогати портфолиото си с нов

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

406Четения
NivaBG.com

С безспирния си стремеж към иновации и предлагане на комплексни решения за върхови добиви Синджента България обогати портфолиото си с нови хибриди Царевица през 2015 и 2016 година.

Като лидер в ранната царевица през 2015 година Синджента  започна да предлага ново поколение ранни хибриди – СИ АМБИШЪС ФАО 150 и СИ АРИОЗО ФАО 240, които доказаха отличния си добивен потенциал през последните два сезона, например: СИ АРИОЗО регистрира рекорден добив от 1290 кг/дка в Козловец през 2014 г., а през 2015 г. – 1221 кг/дка в Кнежа, и така доказа, че може да се мери с добивния потенциал на хибриди от по-горните групи ФАО.

В групата на средно ранните хибриди за 2015 г. Синджента успешно добави хибридите СИ УЛИСЕС ФАО 350 и СИ ИРИДИУМ ФАО 360, които също са с отличен добивен потенциал, отлично озърняване на върха на кочана и по-бързо отдаване на влагата при узряване. СИ УЛИСЕС се характеризира и с толерантност на стресови климатични условия и реализира върхови добиви както следва: 1323 кг/дка в Загорци (Добрич) през 2014 г.  и при много тежки климатични условия на стрес и суша 944 кг/дка в Сенокос (Добрич) през 2015 г. В селекцията от нови хибриди, предлагани от Синджента за 2016 г., се отличават и СИ ОКТАВИУС ФАО 380 и СИ СЕНКО ФАО 500, като последният има и превъзходни показатели за силаж. От наложилите се в предходните години хибриди впечатление прави и НК ЛУЦИУС ФАО 330 – през 2014 г. във Вълчедръм този хибрид достигна добив от 1366 кг/дка, а през тежката и засушлива 2015 г. отново там даде 993 кг/дка.

За почвен и ранно вегетационен контрол на плевелите в Царевица през 2015 година Синджента представи високо селективния и ценово изгоден Камикс. Предимствата на Камикс са много – широкият спектър на контрол се осъществява посредством мощно системно действие, гъвкавостта относно момента на приложение в борбата с плевелите е отлична – без значение от фазата на културата. Камикс се отличава и с дълго последействие, селективност и ефикасност при „трудни“ почвено-климатични условия.

 

ЕФЕКТ ОТ КАМИКС

Камикс осигурява надежден контрол на много широк спектър икономически важни плевели:  едногодишни житни плевели, едногодишни широколистни плевели и плевели, резистентни към други групи хербициди.  

Активността на хербицида е комплексна, защото се осъществява посредством действие през кълна, корена, стъблото и листата на плевелите. Камикс успешно контролира плевелите във фаза преди поникване, но има и силно действие при вегетационно приложение и отлично поемане и транслокация в плевелите. Уникално предимство на Камикс е и голямата продължителност на действие и на двете съставки – надхвърля 40 дни. Също така Камикс не се отмива при интензивни валежи – има свойството да се концентрира в повърхностния почвен слой, което обуславя както продължителното му действие по цялата третирана площ, така и липсата на предозиране вследствие на оттичане и задържане на водата към по-ниските части на полето. При сухи условия за постигане на ефективност се препоръчва третиране с Камикс рано по време на вегетация – така се ползва силното му листно действие и гъвкавост за борба с плевелите без значение от фазата на културата. Спектърът на контролираните плевели е впечатляващо широк, но ако се прилага ранно вегетационно, е важно житните плевели да са до втори лист, а широколистните – до втори-четвърти. В допълнение на всичко това, отново подчертаваме – третирането с Камикс е с изключително изгодна цена и рентабилност.

NivaBG.com

Вашият коментар