неделя, юни 4, 2023
0887257707 videnov@abv.bg
РАСТЕНИЕВЪДСТВОРастителна защитаСъветиФунгициди

Контрол на вредителите по оранжерийните култури

През зимно-пролетния сезон оранжерийните култури

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

При безсменното отглеждане на домати и краставици в почвата се натрупват болестотворни патогени и плътността им може да достигне такива размери, които да провалят реколтата.

От гъбните болести,  причинявани от почвени патогени, икономическо значение имат фузарийното кореново гниене, корки рут, вертицилийното увяхване, фузарийното увяхване, а от вирусните – обикновена тютюнева мозайка, краставична мозайка, бронзовост, доматен хлоротичен вирус и други.

• Вкорковяване на корените, известно повече като корки рут,  се причинява от почвообитаваща гъба (Pyrenochaetalycopersici) има голямо стопанско значение за доматите, отглеждани в стоманено-стъклените оранжерии. Растежът и плододаването на болните растения намалява силно. Най-долните листа започват да увяхват и пожълтяват, като постепенно се обхващат и връхните. Те изсветляват, издребняват и се прошарват мрежовидно. Повредите са по корените, чиито повърхностен слой надебелява и се вкорковява. Типичен признак е редуването на тъмни и светли участъци. Върху по-дебелите корени се появяват тъмнокафяви корковидни петна. С напредване на болестта петната се сливат и обхващат напълно главния корен. В по-късни етапи от развитието на болестта стъблото става кухо. Плодовете, образувани от болните растения са малко на брой, дребни и с лошо качество. Като типичен почвообитаващ вид, гъбата се запазва в растителните остатъци и  в повърхностния почвен слой.

Силно развитие на болестта се наблюдава при монокултурно отглеждане на домати, вследствие натрупване на зараза в почвата, при по-висока влажност и по-ниска почвена температура.

За борба с болестта е необходимо да се обеззаразява почвата в оранжерията чрез соларизация или с Базамид Г -60 кг/ дка. Ако се проявят първите признаци на заболяването трябва да се извърши загърляне с цел растенията да пуснат допълнителни корени. За ограничаване и потискане на патологичния процес през вегетацията почвата се полива с Топсин М 70 ВДГ- 0,1% в момента на разсаждане и след 15 дни. Заболяването може да се ограничи и чрез мулчиране на почвата с фолио и сеитба на устойчиви сортове домати.

•Оранжерийните домати и краставици често боледуват от фузарийно кореново гниене. Признаците на фузарийното гниене по доматите (Fusariumoxysporumf.sp.radicislycopersici) са кафяво кореново гниене и червенокафяво оцветяване на проводящата тъкан до 30 см над кореновата шийка. Централният корен се оцветява в кафяво, а кората загнива.

По краставиците заболяването се причинява от гъбата Fusariumoxysporumf.sp.radiciscucumerinum. Кореновата система външно може да остане здрава. Върху кореновата шийка се образуват язви и тя се разцепва надлъжно. Плодовете на нападнатите растения са силно горчиви, вследствие натрупаните токсични метаболити от патогена.

Паразитните гъби се запазват в почвата в продължение на 15-16 години. Те проникват в растенията през кореновите власинки, през рани от насекоми или направени при обработка на почвата. Нападнатите растения некротират и изсъхват, в резултат на отделените токсини или вследствие механично запушване на проводящите съдове. При влажни условия в основата на стъблото се появява бял пухест налеп, който постепенно добива розов цвят, а накрая почервенява. При висока температура и ниска почвена влажност признаците се появяват много бързо. Причинителите са слабо чувствителни на химически средства. Торенето с високи дози азот благоприятства развитието на кореновите гниения.

Борбата срещу причинителите на кореновото гниене включва агротехнически и  фитосанитарни мерки. Сеитба на обеззаразени семена, използване на обеззаразена торопочвена смес с Базамид Г- 60 кг/ дка или чрез пропарване на почвата в оранжерията през 3-4 години. Сеитба на устойчиви сортове. Предпазване на растенията от механически увреждания, избягване на температурните колебания и др.

  • Вертицилийното увяхване има много гостоприемници и напада растенията във всяка възраст, но признаците на болестта обикновено се появяват в по-късните етапи от развитието им. Заболяването напада краставиците, доматите, пипера, патладжана. То се причинява от почвообитаващите гъби (VerticilliumdahliaeKleb.) и (Verticilliumalboatrum).

Развива главно по оранжерийните домати и причинява запушване на проводящите съдове. Първите признаци са едри, хлоротични петна по най-долните листа. Те причиняват жълтеене и изсъхване, което обхваща целите растения. При прерязване на стъблото и на листните дръжки се наблюдава зелено-кафяво оцветяване на дървесината. Корените на растенията са свежи и здрави на вид, но със загиване на надземната част започват да изгниват.

Вертицилийното увяхване по краставиците се проявява в изоставане на растежа, листата остават по-дребни, липсва нормалният им зелен цвят, започват да сивеят и сякаш имат сребрист оттенък. Постепенно започват да увяхват най-долните листа,  обхващат се и по-горните и накрая болните растения загиват.

Характерно за вертицилийното увяхване по всички култури е, че корените са винаги свежи и здрави на вид.  При напречен пререз на стъблото се наблюдава кафяв пръстен от оцветена дървесина. Ако се откъсне  лист от болни домати или краставици се вижда покафеняване на проводящите съдове, но те не са рехави или кухи, както това става при бактерийното изсъхване на доматите.

Инфекцията прониква през рани по корените, развива се в проводящата система на растенията и  причинява частично запушване, но най-голямата вреда е от токсините, отделяни от гъбата, от които дървесината покафенява. Гъбата е топлолюбива (оптимална температура около 26оС), но при доматите най-силни са пораженията при ниски температури (около 18-20оС) и при повишаването им намаляват. Патогенът се запазва в почвата в продължение на няколко години и е слабо чувствителен към химически средства. Почвата в оранжериите задължително трябва да се обеззаразява с Базамид Г- 60 кг/ дка. Желателно е да се засяват устойчиви сортове.

  • Вирусните болести по оранжерийните култури имат голямо икономическо значение и нанесените вреди най-често са значителни, заради невъзможността да се провежда борба срещу тях. По-голямо значение имат: обикновена (тютюнева) мозайка, краставична мозайка, доматен хлоротичен вирус, зелена мозайка, жълтеница по краставиците, обикновена мозайка по краставиците .

Обикновената мозайка (Cucumbermosaicvirus (Cucumisvirus,Smith) напада краставици, тикви, пъпеши, домати, пипер, т.е. широко разпространено заболяване с много гостоприемници – културни и диви. В оранжериите болестта поразява най-често краставиците, отглеждани за ранно производство.  Признаците по краставиците: връхните листа се прошарват мозаично и се накъдрят, листата остават по-дребни, а целите растения добиват хлоротичен вид. Ако инфектирането е станало рано, растенията се развиват слабо, остават по-ниски, заради скъсяване на междувъзлията на стъблото, а младите листа образуват розетка. Плодовете са мозаично прошарени. Ако настъпят промени в атмосферните условия растенията губят тургора си, увяхват и изсъхват, а корените им некротират.

Единствените преносители на вируса са листните въшки и затова борбата с химически средства е насочена срещу тях, като ефикасни са: Актара 25 ВГ- 0,007%, Моспилан 20 СП – 0,0125%, Биская 240 ОД – 0,06%, Вазтак нов 100 ЕК – 0,03%, Нексид 015 КС- 0,02%.

………………………………………………………………………………………………………………

Продължение по темата и допълнителна информация може да прочетете в новия бр. 2/февруари 2014 г. на сп. «Практично земеделие».Търсете изданието по вестикарските павильони и маси в страната. Подробности за абонамент: 0888 58 54 68

 

бр. 2/февруари 2014 г. – сп. „Практично земеделие”

 

Излезе от печат новият бр.2/февруари 2014 г. на сп. „Практично земеделие”. Изданието може да бъде намерено по вестникарските маси и павилиони в цялата страна или чрез заявка на редакционен телефон: 0888 58 54 68.

Както винаги, и в новия брой са публикувани технологични решения за отглеждане на земеделските култури; новите продукти – сферата на растителната защита и торенето, които предлагат мултинационалните компании на българския пазар и др.

 

По-важните теми в броя:

АСМ Монтана с иновативен подход в техническите срещи със земеделски производители

-Мнения на фермери, използвали продуктите на Хеминова при житни култури

Ефикасните фунгициди за борба с болестите в житните; Бонус пакети

– Подхранване на есенно-житните култури с азотни торове

-Новости от ЕКОФОЛ

– Хибридите слънчоглед на Пионер Семена България – с печалби над очакваното

-Зимно пръскане в овощните градини

ЛОЗАРСТВО: Резитба и формиране на лозата – принципи, правила, формировки

Вашият коментар