петък, май 24, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Болести по ечемикаЕчемикОпределител на болести неприятели и плевелиСъвети

Ленточна болест по ечемика

Върху листата се развиват светложълти петна, които постепенно се удължават между жилките. Петната потъмняват и се разкъсват по дължина  на 2-3 лентички. При влажно време се покриват с налеп.

 

Описание на болестта  Ленточна болест по ечемика

 

Болестта се явява от появата на кълновете до узряването, но най-характерни са признаците по време на изкласяването. Върху листата се развиват светложълти петна, които постепенно се удължават между жилките. Петната потъмняват и се разкъсват по дължина  на 2-3 лентички. При влажно време се покриват с налеп…Заразените листа изсъхват изцяло. Нападнатите растения не изкласяват или остават стерилни и ако се образуват семена те са спаружени и слабо развити.

 

Конидионосците са многоклетъчни, коленчато нагънати и покрити със зъбчета, конидиите – тъмнокафяво оцветени – цилиндрични,  с 2-6 прегради.

 

Условия за развитие на болестта  Ленточна болест по ечемика

 

Патогенът се запазва върху семената. При покълнването им   мицелът на  гъбата прониква в проводящата система и се развива дифузно. По време на цъфтежа образувалите се спори върху листата се разсейват и покълнват, формират дебелостенни трайни спори ( геми ) под плевите  и на следващата година цикълът отново се повтаря. Заразяването на цветните части става хладно и влажно време.

 

Причинител : Dreshslera graminea Ito

 

Борба

 

Единственият начин за борба е  – обеззаразяването на семената на ечемика със системни фунгициди в регистрираните дози.

 

Балансираното торене  има важна роля за по-слаба проява на болестта.

 

 

Вашият коментар