събота, юни 15, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
ЗърнопроизводствоНеприятели по царевицатаОпределител на болести неприятели и плевелиРАСТЕНИЕВЪДСТВОРастителна защитаСъветиЦаревица

Листни въшки по царевицата

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Grüne Pfirsichblattlaus (Myzus persicae). Peach aphid (Myzus persicae).
124782 Grüne Apfelblattlaus (Aphis pomi) Apple aphid (Aphis pomi)

Описание на неприятеля

 

Като неприятели по царевицата са установени следните видове листни въшки:Aphisevonymi, RhopalosiphummaidisиSiphamaidis. При хранене те нараняват растителните тъкани. Това, както и отделяната от листните въшки „медена роса“ благоприятстват развитието на множество патогени. Не на последно място е значението на тези насекоми като вектори на растителни вируси. Aphisevonymi е с черно или чернозелено тяло с восъчен налеп, колониите и се заселват главно в метлиците и листата от горната част на царевичното растение. Представителите на Rhopalosiphummaidisса бледо зелени с черна глава. Те се наблюдават на същите растителни части като Aphisevonymi. Siphamaidisе с тъмно кафяво до черно овално тяло, покрито със стърчащи власинки. Този вид образува колонии по долните листа на растенията и предизвиква характерни жълто-кафяви петна в местата на хранене. По царевицата могат да бъдат открити и други видове листни въшки, например Rhopalosiphumpadi.

 

Стратегия за борба

 

Стратегията за борба се базира на мониторинг в посевите и третиране се извършва, когато е надвишен прага на вредност – 20-30% заселени с колонии от листни въшки растения. Наблюденията за листни въшки трябва да започнат седмица преди изметляването.

Вашият коментар