неделя, април 14, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Болести по ябълкитеОпределител на болести неприятели и плевелиСъветиЯбълки

Меко гниене по ябълката

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Описание на болестта Меко гниене по ябълката

 

Върху плодовете  се развиват сламеножълти до бледокафяви воднисти петна, които се разрастват бързо. Здравата тъкан има миризма на плесен и вкус на алкохол, която се предава на съседните плодове. При влажни условия повредените плодове се покриват със сиви до сивозелениспорообразуващи туфи. При някои сортове ябълки липсват външни признаци, но при разрязване се наблюдава гниене около семенната кутийка.

 

Жизнен цикъл и развитие: Гъбите от род Penicilliumобразуват снопчета от спороносци върху нападнатите тъкани. Заразата става през механични рани и се развива обикновено при съхранение на плодовете. Температурата над 10ОС и високата относителна влажност на въздуха, нараняванията при беритба, беритбата на плодове без дръжки, повреди от насекоми и други болести, прекомерното азотно торене, поливането на растенията преди беритба са причини за силната проява на болестта.

 

Борба

 

Беритбата на плодовете да се извършва в технологична зрялост. Набраните плодове да се съхраняват и превозват при  ниски температури-0,5-1ОС, добро проветряване, нападнатите плодове да се отстраняват своевременно, преди да започне спорообразуването. Няма регистрирани ПРЗ за борба с патогена. Някои от регистрираните ПРЗ За борба със струпясването действат и на причинителите на мокрото гниене. Третирането с калциеви торове също повишава устойчивостта на плодовете.

 

 

Вашият коментар