вторник, май 26, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
ОвощарствоОвощарствоОвощарствоРАСТЕНИЕВЪДСТВОРастителна защитаСъветиТОРЕНЕ

Неприятели по лешника

Лешников хоботник

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Развива едно поколение годишно. Зимува като ларва в землиста камерка, в почвата. Какавидира през втората половина на май и през юни. Бръмбарите напускат камерката и се хранят с листата и меките зелени плодчета, като ги надупчват. Голяма част от плодчетата  изсъхват.

След като узреят полово, женските правят ямички в плодовете и там снасят яйцата си – по едно, рядко по две. При младите плодчета отворите обикновено зарастват, но обвивката им е деформирана.

При напредналите в развитието си – отворът се вижда ясно.

Ларвите се хранят с ядката, като изпълват плодовете с огризки и извержения.

По-късно повредените плодове опадват.

След като завършат развитието си ларвите прогризват кръгъл отвор, напускат плода и отиват в почвата, където остават да зимуват.

Стратегия за борба : Прекопаването около лесковите храсти, през есента, намалява плътността на зимуващите ларви. Събиране и унищожаване на повредените плодове, преди да са напуснати от ларвите – също. Химична борба може да се проведе срещу възрастните, преди яйцеснасянето – след образуване на плодчетата. Няма официално регистрирани препарати и ПИВ. Може да се използват контактни средства от всички групи – органофосфорни, карбаматни и др.

NivaBG.com

Вашият коментар