вторник, май 26, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
ОвощарствоОвощарствоОвощарствоРАСТЕНИЕВЪДСТВОРастителна защитаСъветиТОРЕНЕ

Неприятели по ореха и лешника

ЗАПЕТАЕВИДНА ЩИТОНОСНА ВЪШКА

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

 Мъжките индивиди (1) са крилати, с една двойка прозрачни криле. На цвят са червеникаво-сиви до бледокафяви. Антените им са 10 членни и имат само прости очи. На дължина са под 1 mm. Имат дълъг израстък на върха на коремчето.

 Женската въшка (2) има бяло крушовидно тяло с размери 0,7-0,8 mm при младите и 1,3-1,4 mm при възрастните.

 Пигидиумът (6) е овален, широко закръглен, силно хитинизиран.

 Щитчето на женската (4) е сиво-кафяво, със запетаевидна форма (от където идва името). В единия край, където е тялото на женската – жълтеникаво. На дължина достига до 2 – 4 mm.

Яйцата (3) са продълговато-овални, 0,3 mm, млечнобели, под щитчето.

Ларвата от I-ва възраст (7) е бледожълта, овална, подвижна до образуване на щитчето.

 Ларвата II-ра възраст (8) има светло белезникаво запетаевидно щитче.

Колония по стъблото (5) 

  Видът развива едно поколение годишно. Зимува като яйце под щитчето на умрялата женска и понася много ниски температури (-350 С). Ларвите се излюпват в края на цъфтежа на ябълката. Разпълзяват се по клоните, стволовете и долната страна на листата. Намирайки подходящо място те започват да се хранят, като смучат сок и остават там до края на живота си.

От смученето на сок, клоните и целите дървета имат отслабен растеж. Отслабналите дървета са много по-чувствителни на студ и суша – значителни са вредите  по младите дръвчета и в разсадниците.

Стратегия за борба с щитоносните въшки :  

Плоски  щитоносни въшки – КЩВ, запетаевидната щитоносна въшка

  Изключително устойчиви на инсектициди. Основната причина – щитчето, с което е защитено тялото на вредоносните стадии – ларвите и възрастните женски. Допълнителни затруднения създават и малките им размери, което е пречка за своевременното им откриване.

  Борбата с тях трябва да се насочи към чувствителните им стадии (без щит) – възрастните мъжки и бродяжките. Допълнителни възможности за борба има и срещу зимуващите стадии.

  През невегетационния период (ноември-март)   –  минерални масла.

  Маслата  запушват дихателните отвори на неприятелите (асфикционно действие) и затова дърветата трябва да се напръскат много добре, за да се облеят всички въшки по клоните и стволовете. ПИВ за запетаевидните щитоносни въшки е 20-30 бр. на 100 cm клонка.

 През вегетационния период – срещу младите ларви – диметоат, хлорпирифос – метил и хлорпирифос -етил.

 

 

NivaBG.com

Вашият коментар