петък, май 24, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Болести по крушитеКрушиОпределител на болести неприятели и плевелиСъвети

Огнен пригор по крушата

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Описание на болестта Огнен пригор по крушата

 

По време на цъфтежа цветовете, съцветията и младите леторасти внезапно увяхват и некротират,стават почти черни, не окапват а остават на дървото, като леторастите се извиват кукообразно. Повредените леторасти набъбват, изпълват се с червеникава течност, която при влажно време изтича от тях. Върху стъблото, скелетните клони се образуват раковини, кората се напуква и набръчква.  По младите завръзи и по плодовете се появяват разрастващи се кафяви петна. При влажно време по тях се отделят  жълтеникави капчици от бактериален ексудат. Бактерията напада и стъблото, корените под формата на едри воднисти  кафявочервенинапетнявания, водещи до бързо загиване на дърветата.

 

Жизнен цикъл и развитие: Бактерията се запазва в нападнатите растителни части.Разпространява се механично чрез вятър,водни  капки,насекоми и др.Болестта се развива най-силно при температура над 18ОС и при условия на висока атмосферна влажност по време на цъфтежа.

 

Борба

 

Изкореняване и унищожаване  на болните дървета. изрязване на болните части на 20-50 см под границата между болната и здравата тъкан и изгаряне на отрязаните дървесни части;обеззаразяване на инструментите след всеки отрез с 10% белина или формалин;замазване на раните с 10% р-р на белина или формалин;след резитбата пръскане с 2% бордолезов разтвор и други медсъдържащи средства.

Вашият коментар