събота, февруари 24, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
ЗърнопроизводствоРАСТЕНИЕВЪДСТВОРастителна защитаСъвети

Отлични добиви от сортовете пшеница на Синджента

И тази година българските земеделски производители

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Жътвата на пшеница приключи. И тази година българските земеделски производители, заложили на сортовете пшеница на Синджента, отново постигат отлични добиви.

Това се дължи на високия добивен потенциал на предлаганите от Синджента сортове и на доказаната им стабилност и адаптивност към различните почвено-климатични условия в България, както и на факта, че първото разможение се добива по технология на Синджента. Сортове на Синджента Мойсон, Индженио, Болоня и Фаладо и през 2017 година реализират своя високодобивен потенциал във всички региони на България. Разбира се, всеки от сортовете има свои специфики и основно „предназначение“: Мойсон е наложила се френска генетика, стандарт за висок добив; Индженио е сорт, който благодарение на отличната си адаптивност е стандарт в Испания, и дава отличен баланс между добив и качество; Болоня е един от най-продаваните сортове в Италия, тъй като е с висок добивен потенциал и впечатляващо високи качествени показатели; а новият сорт Фаладо е генетика, която се отличава с висока пластичност, много висок добивен потенциал и високи качествени показатели.

Резултатите през 2017 година от жътви до началото на юли от сортовете на Синджента са впечатляващи и много често водещи за района:

Сорт ИНДЖЕНИО доказа своята висока адаптивност с отлични резултати в цяла България и по-конкретно в Северна България: среден добив от 779 кг/дка и максимален резултат от 835 кг/дка, като се отличават Кнежа – 785 кг/дка и Козаревец/Ловеч – 835 кг/дка; Южна България: среден добив от 787 кг/дка и максимален резултат от 802 кг/дка в село Добрич/Хасковско, както и друг впечатляващ резултат от 771 кг/дка в Межда/Бургас.

Сорт БОЛОНЯ даде в Северна България среден добив от 728 кг/дка и максимален резултат от 750 кг/дка в Козаревец/Ловеч. В Южна България също има отлични резултати – среден добив от 709 кг/дка и максимален резултат от 823 кг/дка в Межда/Бургас, доказващ, че сортът има висок добивен потенциал, който може да се реализира и при тежките климатични условия (суша).

Сорт МОЙСОН – с две думи: впечатляващи резултати. В Северна България – среден добив от 801 кг/дка и два отлични резултата от 850 кг/дка във Вълчедръм/Монтана и 806 кг/дка в Добрич. В Южна Българиясреден добив от 800 кг/дка и върхов резултат от 861 кг/дка в Межда/Бургас. Тези върхови резултати от Мойсон през 2017 година за пореден път доказват изключително високия добивен потенциал на този сорт.

Сорт ФАЛАДО – нова френска генетика, с много висок добивен потенциал и високи качествени показатели, който още от миналата година грабна вниманието на голям брой земеделци, и тази година даде отлични добиви: в Северна България – среден добив от 847 кг/дка и няколко впечатляващи резултата като 909 кг/дка в Алтимил/Монтана, 893 кг/дка в Кнежа, 824 кг/дка в Добрич. В Южна България резултатите също са върхови – среден добив от 856 кг/дка и впечатляващите 935 кг/дка в село Добрич/Хасковско и 885 кг/дка в Межда/Бургас.

 

За първа година, при производствени условия, немалко български земеделски производители можаха да се убедят в изключително високия добивен потенциал на Hyvido – първият хибриден ечемик. Hyvido е хибриден ечeмик за фураж и се отличава с по-висок добивен потенциал от конвенционалните сортове, много висока стабилност на добивите, върхови резултати и при тежки почвено-климатични условия и засушаване. Има подобрени агрономически характеристики: ниска сеитбена норма (200 к.с./кв.м), гъвкавост на сеитбата, мощен старт и растеж, по-голяма и по-мощна коренова система, повече братя на растение, повече класове и зърна. Ето и кратка информация за резултатите от жътви през 2017 година:

 Hyvido Хайвидо

HYVIDO Жалон: в Северна България се постигнаха отличните 901 кг/дка и два впечатляващи добива от 1086 кг/дка и 1090 кг/дка съответно в Гецово/Русе и Дропла/Добрич; в Южна България се постигнаха средно 895 кг/дка и впечатляващия рекорден резултат от производствено поле в Българово/Бургас от 1100 кг/дка!

 

HYVIDO Тектуу: в Северна България се постигнаха отличните 868 кг/дка и впечатляващ добив от 1011 кг/дка в Гецово/Русе; Южна България – средно 916 кг/дка и впечатляващия рекорден резултат от 955 кг/дка в Сърнево/Хасковско.

 

Основната разлика в двете хибридни линии Жалон и Тектуу е в това, че Жалон е по-ранен, а Тектуу се отплаща отлично при интензивни условия на отглеждане.

 

За постигането на тези резултати много голям принос има и РЗ технологията на отглеждане на Синджента, включваща хербицидите Аксиал и Аксиал Едно и фунгицидите Артеа, Амистар Екстра и Чероки.  Много голям принос имат и двата водещи продукти за третирана на семена – Целест Топ и Максим Стар.

Целест Топ осигурява комплексна фунгицидна и инсектицидна защита и допълнително (регистрирано) стимулиращото действие и има три различни механизма на действие, а Максим Стар е успешно налаганият от Синджента фунгицид за третиране на семена, осигуряващ безкомпромисна защита срещу изключително широк регистриран спектър от болести включително Фузарийно кореново гниене, Снежна плесен, Ленточна болест и Главни и дълготрайно действие.

 

Вашият коментар