петък, юли 19, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
ЗърнопроизводствоНеприятели по царевицатаОпределител на болести неприятели и плевелиРАСТЕНИЕВЪДСТВОРастителна защитаСъветиЦаревица

Памукова нощенка по царевицата

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Описание на неприятеля

 

Памуковата нощенка е пеперуда, която развива три поколения годишно изимува като какавида в почвата. Възрастните насекоми се срещат от май до края на октомври. Те снасят яйцата си по по царевицата по време на или около изметляването. Младите гъсеници могат да са различни на цвят – тревистозелени, виолетово-сини, розови до кафяви; с напречни светлочервени, зелени или белезникави петна. Те се хранят със свилата, а след това правят в кочана ходове като изгризват семената, които запълват с екскременти.

 

Стратегия за борба

 

Степента на нападение може да се прогнозира чрез използването на феромонови или светлинни уловки. Третиранията трябва да бъдат извършвани срещу ларвите І-ва възраст. Обикновено еднократно третиране е достатъчно за покриване на целия период на излюпване. Добри резултати може да даде и биологичния контрол – използване на Trichogramma spp. Борбата срещу плевелите може да намали проблемите с този неприятел.

Вашият коментар