неделя, април 14, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Болести по ечемикаЕчемикОпределител на болести неприятели и плевелиСъвети

Праховита главня по ечемик

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Болестта се среща навсякъде, където се оглежда ечемик, като инфекцията се носи в зародиша  или в останалите семенни структури. Заразяването става по време на цъфтеж

 

Описание на болестта Праховита главня по ечемик

 

Болестта се явява по време на изкласяването. Разрушават се всички части на класа – видоизменени в тъмна спорова маса, покрита с тънка ципа. Незасегнати остават само вретеното, а понякога и малка част от осилите. При узряване ципата се разкъсва  и споровата маса се разпрашава. Болестта  се развива интензивно при сравнително хладно  и влажно време,   които удължават  цъфтежа. Хламидоспорите  са закръглени, продълговати  или ъгловати, със светлокафяв цвят и обвивка, покрити с финни шипчета

 

 

 

Условия за развитие на болестта Праховита главня 

 

Заразяването става по време на цъфтежа. Попадайки върху близалцата на цветчетата  телиоспорите покълнват  с четириклетъчни базидии и при копулирането образуват дикариотен мицел, които   нараства  през стълбчето и  достига  до зародиша.  Заразеното   зърно се развива нормално и по външен вид не се различава от здравото. Мицелът в зърното запазва  жизнеспособността си  над 11   години. Ако такова зърно се засее с покълнването на младото растение се възбужда и активизира патогенът ….

 

Причинителят  на Праховита главня по ечемик са разпада на голям брой физиологични раси, които се различават по своята вирулентност  спрямо отделните сортове.

 

Причинител : Ustilago  nuda  (Jensen) Rostrup.

 

Борба

 

Единственият начин за борба е  – обеззаразяването на семената на ечемика със системни фунгициди.

 

Продукти за обeззаразяване  на семена  от ечемик – Витавакс 200 ФФ, Винсит  ФС, Кинто плюс, Дивидент Стар 036 ФС, Ориус 5 ФС/ Сейвидж 5 ФС,  Ранкона и микс Реал 300 ФС, Шавит П 210 ЕК и др. регистрирани фунгициди. 

Вашият коментар