вторник, април 23, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Болести по пшеницатаОпределител на болести неприятели и плевелиПшеницаСъвети

Праховита главня по пшеница

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Описание на болестта Праховита главня по пшеницата

 

През есента след поникването болните растения изпреварват  в развитието си здравите. През пролетта растежът им се редуцира и във фенофаза  изкласяване,  те са по-ниски от здравите.  Главнивите растения са най-видими точно във  фенофаза изкласяване, когато  от влагалището на флагелния лист се показва изцяло разрушен и превърнат в черна главнива маса клас. Отначало класът е покрит с финна сребриста и прозрачна ципа, която по-късно се разкъсва и телиоспорите се разпрашават и разнасят от вятъра, и заразяват.

 

Условия за развитие на болестта Праховита главня 

 

Заразяването става по време на цъфтежа. Попадайки върху близалцата спорите покълнват и образуват диплоидни хифи, които се разрастват   и достигат до ембриото, като проник-ват в щитчето  и зародиша на оформящото се  зърно. Това не пречи на нормалното нарастване и наливане на зърното. По време на неговото узряване стените на хифите се удебеляват и преминават в състояние на покой. Устойчиви са на неблагоприятни условия и остават жизнеспособни повече от 3 години. Ако такова зърно се засее с покълнването на младото растение се възбужда и активизира патогенът…

 

Развитието на болестта  се развива интензивно при сравнително хладно  и влажно време,   фактори които удължават  цъфтежа.

 

Причинител : Ustilago tritici (Pers.) Jens

 

Борба

 

Единственият начин за борба е  – обеззаразяването на семената на пшеницата със системни фунгициди.

 

Продукти за обeззаразяване  на семена  от пшеница – Анкор, Витавакс 200 ФФ, Дивидент формула М, Кинто плюс, Дивидент Стар 036 ФС, Ориус 6 ФС, Раксил 060 ФС Шавит П 210 ЕК и др. регистрирани фунгициди.

Вашият коментар