петък, март 31, 2023
0887257707 videnov@abv.bg
Болести по пшеницатаОпределител на болести неприятели и плевелиПшеницаСъвети

Ран и пролетен листен пригор по пшеницата

При ран листен пригор петната по листата на пшеницата са първоначално сиво-зелени

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Ран листен пригор ( с причинител Septoria tritici )  и пролетен листен пригор  (с причинител Septoria graminum )

Описание на болестите по пшеница

При  ран листен пригор петната  по листата на пшеницата са първоначално сиво-зелени, които бързо се разрастват  и сливат. Постепенно централната част придобива бледокафяв цвят и се изпъстря от дребни черни точици, а периферията им е ограничена от жълт разливащ се към здравата тъкан венец. Петната могат да се слеят и да предизвикат загиване на целите растения. Силно нападнатате растения остават слаби, а образуваното зърно е спаружено и дребно.

 

 

 

При пролетен листен пригор по листата на пшеницата и ръжта  се образуват елиптични бледо кафяви петна  понякога ограничени от  тесен кафяв венец. От двете страни на петната се появяват многобройни червено-кафяви  пикнидии, които са разпръснати или наредени между нерватурата на различно големи групи. При висока степен на нападение листата прегарят и изсъхват. Критичният момент от развитието на пшеницата по отношение на първите заразявания със септориозите започва от фенофаза 1-ви  ⁄ 2-ри възел. След това болестите се разпространяват  по следващите листни етажи, като най-голяма е опасността по време на появата на флагелния лист и появата на лигулата на  флагелния лист. По отношение на септориозите няма утвърден праг на икономическа вредност – целта е да се опази флагелния лист и класа  от поражения.

Борба

При двете болести  трябва да се спазва 2-3 годишно сеитбообръщение  с пространствена изолация. Препоръчва се  унищожаване на растителните остатъци и самосевките. Разрешените   фунгициди решават  комплексно проблема с болестите  – брашнеста мана, кафява и стъблена ръжда  по пшеница,   фузариоза по класа и септориози по пшеница,  и брашнеста мана по ечемик. Важно е времето на приложение  – лимитиращият момент по отношение на борбата с болестите е фенофаза флагов лист – момента на залагане на потенциалния добив. Защитата от болестите преди тази фенофаза и след нея  е от съществено значение за отглеждане на качествено зърно.

Вашият коментар