петък, март 31, 2023
0887257707 videnov@abv.bg
Болести по пшеницатаОпределител на болести неприятели и плевелиПшеницаСъвети

Ран листен пригор по пшеницата

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Още през есента по листата на пшеницата се появяват малки неясно очертани, сиво-зелени петънца, които бързо се разрастват.

 

Описание на болестта Ран листен пригор (Septoria tritici)

 

Болестта е причинена от патогена Mycosphaerella graminicola. Първоначалните симптоми на ран листен пригор са малки хлоротични петна по листата, които се появяват веднага след поникване на пшеницата. Петната, причинени от ран листен пригор по листата на пшеницата са първоначално сиво-зелени, които бързо се разрастват и сливат.

 

Постепенно централната част придобива бледокафяв цвят и се изпъстря от дребни черни точици, а периферията им е ограничена от жълт разливащ се към здравата тъкан венец. Петната могат да се слеят и да предизвикат загиване на целите растения. Силно нападнатате растения остават слаби, а образуваното зърно е спаружено и дребно.

 

Условия за развитие на болестта Ран листен пригор

 

Добри условия за развитие на болестта се създават при влажна и студена зима. Болестта се проявява силно при висока въздушна влажност ( 80-100 %) или при продължително дъждовно време и относително висока температура на въздуха ( 20-22°С). Причителят презимува в нападнатите растителни части на есенниците като мицел и конидии

 

Борба

 

спазване на 2-3 годишно сеитбообръщение с пространствена изолация. Не е препоръчителна ранната сеитба, да се унищожават растителните остатъци и самосевките чрез подходящи почвообработки след жътвата.

 

Регистрирани фунгициди за борба с болестта    в   Списък на разрешените за предлагане на пазара  продукти за растителна защита – изд. 2015 г.:  Диамант Макс – 150 мл/дка;    Зантара 216 ЕК – 125 мл/дка,  Прозаро 250 ЕК – 100 мл /дка; Бампер Супер– 100 мл/дка, Сопрано 125 ЕК – 100 мл/дка и други. 

Вашият коментар