сряда, септември 20, 2023
0887257707 videnov@abv.bg
Болести по черешите и вишнитеОпределител на болести неприятели и плевелиСъветиЧереши и вишни

Ранно кафяво гниене по черешите и вишните

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Описание на Ранно кафяво гниене по черешите и вишните

 

Признаци: По венчелистчетата се образуват некротични петна, които обхващат целия цвят, инфекцията преминава върху клонките, които изсъхват заедно с листата върху тях – „опожаряване на цветовете“. Загиването на младите леторасти е много характерно за вишната. Инфекцията протича и по по-дебелите скелетни клони, които изсъхват или се покриват с язви и раковини, придружено с обилно смолотечение. По младите завръзи се развива локално кафяво гниене, което обхваща целия плод. При висока влажност се образуват дребни, сиви, прашести туфи върху заразената повърхност. Повредените части не опадват, а остават до следващата пролет.

 

Жизнен цикъл и развитие:  Гъбата зимува като мицел в заразените леторасти и в мумифицираните плодове. Високата относителна влажност на въздуха е определящ фактор за силно развитие на болестта. Оптимални са умерените температури, но при температури над 0ОС развитието на болестта може да продължи и през зимата.

 

Борба

 

Прецизна резитба за отстраняване на нападнатите части от растението. Дълбоко заораване на нападнатите листа. Есенно-зимно /при 70-80% листопад/ и зимно – пролетно пръскане с Бордолезов разтвор – 1-2%. Борбата е ефективна при третиране по следната схема, в зависимост от метеорологичните условия:

 

– цветен бутон – I-во пръскане;

 

– начало на цъфтеж – II-пръскане;

 

– седмица по – късно /при удължен цъфтеж/ – III-то пръскане;

 

– 10 дни след третото пръскане се прави IV пръскане.

 

Регистрирани ПРЗ са: Тирам80 ВГ-0,3%

Вашият коментар