вторник, юни 25, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
ЗелеНеприятели по зелетоОпределител на болести неприятели и плевелиСъвети

Разноцветна зелева дървеница

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Описание

 

Разноцветна зелева дървеница е икономически важен неприятел, който вреди по всички културни и диви растения от сем. Кръстоцветни – различните видове зеле, алабаш, репички, ряпа и др.
Възрастното насекомо има продълговато овално тяло. Във връзка с оцветяването се различават се различават три различни форми.
При първата форма – дървениците са с бледожълтеникави с тъмнозелени петна ( форма pictum ). При втората форма индивидите са червени, с черни петна и червени пръстени по пищялите на краката и с дебели напречни ивици по коремчето
( форма ornatum ). При третата форма дървениците са червени с триъгълно черно петно на коремчето. Пръстените върху пищялите на краката са черни ( форма decoratum ).
Яйцето има бъчвовидна форма. Основен цвят – гълъбовосив, с черни точки по редата и черни пръстени в двата края. Ларвата външно прилича на възрастното насекомо, но е по-дребна, без крила.
Разноцветна зелева дървеница годишно има едно и частично второ поколение. Зимува като възрастно насекомо в почвата, под растителните остатъци, окапалите листа на дърветата и на широколистните плевели, в целините и синорите. За зимуване подбира добре припечни сухи, отцедливи и запазени от вятъра места. При по-ранна и топла пролет дървениците се появяват още в края на март. Отначало се срещат по кръстоцветните плевели и в парниците, а по-късно преминават по културните кръстоцветни растения на полето. Яйцата се полагат от долната страна на листата, по листните и цветни дръжки, по бобовете и др. Яйценосният период продължава около 5 месеца. Яйцата са разположени върху субстрата в два реда, най-често по 12 броя. Една женска снася от 72 до 142 яйца. Ларвите са излюпват в началото на май. Вредят възрастни и ларви. Те смучат сок по младите нежни части на кръстоцветните растения. По листата на повредения разсад се появяват жълто-бели петна, които по-късно пожълтяват, обхващат целия лист и предизвикват изсъхването му. По зелето след разсаждането му дървениците повреждат централня лист. При по-масова поява растенията загиват. При по-слаба степен на нападение растенията изостават в развитието си и завиват дребни глави, които много често са за завяхнали и са безквусни. Ако растенията са напреднали в развитието си дървениците повреждат най-външните листа. При кръстоцветните растения оставени за семе дървениците нападат цветните дръжки, които изсъхват, цветът увисва надолу и скоро загива.
Развитиетона ларвите продължава 5-6 седмици. Възрастните от новото поколение се появяват през втората половина на юни. Започват да снасят около средата на юли. Ларвите се излюпват една седмица след снасяне. Възрастните от 2-рото поколение се появяват около средата на август. През вегетационния период едновременно се срещат всички стадии на насекомото, заради разтегнатия яйценосен период. За нашата страна презимуващото поколение има икономическо по-голямо значение.

 

Борба

 

При установяване на ПИВ – растенията задължително се третират с разрешени ПРЗ.
ПИВ – 2 и повече дървеница/ 1 растение.

Вашият коментар