четвъртък, септември 21, 2023
0887257707 videnov@abv.bg
Болести по черешите и вишнитеОпределител на болести неприятели и плевелиСъветиЧереши и вишни

Сачмянка по череша и вишна

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Описание на Сачмянка по череша и вишна

 

Признаци: По листата се появяват дребни пурпурно червени точки, в чийто център тъканта некротира и опадва. При силно нападение петната се сливат, около тях се появява светложълтеникав ореол, когато причинителят е бактерия; или червеникаво-виолетов бордюр, когато причинителят е гъба. По плодовете петната са тъмни, при узряването хлътват и могат да залепнат за костилката.

 

Жизнен цикъл и развитие: Причинителите са гъбата Stigminacarpophylla ( Corryneumbejrincki ) и бактерията – Pseudomonas syringaep.v. syringae /Xanthomonaspruni/ Bacillus pumillus. Гъбата зимува като мицел в заразените клонки. Тя се намножава масово при меки зими.

 

Бактерията се запазва в нападнатите растителни части, в опадалите листа и в почвата. Заразяването става през рани, пъпки и листни отпечатъци, през устицата и кутикулата. Разсейването на спорите става чрез дъжд, вятър и насекоми. За покълнване на спорите са необходими капки вода, поради което след продължителни дъждове следва силна вълна на зараза.

 

Борба

 

За провеждане на борба е необходима резитба за отстраняване на нападнатите части от растението. Дълбоко заораване на нападнатите листа. Есенно-зимно /при 70-80% листопад/ и зимно – пролетно пръскане с Бордолезов разтвор-1%. През вегетацията – І-вото във фенофаза ”бял бутон”; ІІ –ро и ІІІ-то след цъфтежа, през интервал от 7 дни с ДИТАН М 45-0,3%; ТИРАМ 80 ВГ-0,3%.

 

 

Вашият коментар