неделя, април 14, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Болести по пипераОпределител на болести неприятели и плевелиПиперСъвети

Сиво гниене по пипера

Болестта засяга всички надземни части. По застаряващите листа в основата на стъблото се развиват в началото закръглени воднисти петна

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Сиво гниене – Botrytis cinerea

Описание

Болестта засяга всички надземни части. По застаряващите листа в основата на стъблото се развиват в началото закръглени воднисти петна, които по-късно изсъхват и стават кафяви. Петната нарастват и обхващат цялата листна повърхност. Подобни повреди се наблюдават и по листните и плодни дръжки, които причиняват изсъхване на листата и опадане на плодовете. По стъблата се образуват надлъжни светлокафяви сухи петна. По плодовете се появява сивокафяво до светлокафяво гниене, което най-често започва от дръжката и обхваща целия плод. Характерно за сивото гниене е образуването по всички нападнати части на изобилен сив плесенов налеп.
Жизнен цикъл и развитие: Причинител на заболяването е гъбата Botrytis cinerea, която се запазва в растителните остатъци и като мицел в почвата. Спорите на гъбата се разнасят лесно от въздушните течения и заразяват през рани. Благоприятно за развитие на болестта е умерено топлото и влажно време.

Борба

Унищожаване на растителните остатъци. Отглеждане на растенията при добра агротехника и правилен режим по отношение температурата и влажността. Регистрирани ПРЗ: ПРОЛЕКТУС 50 ВГ-80-120 г/дка раб.р-р 50 –150 л/дка.

Вашият коментар