сряда, януари 22, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Болести по слънчогледаОпределител на болести неприятели и плевелиСлънчогледСъвети

Склеротинийно увяхване на слънчогледа

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

1.77ХилядиЧетения
NivaBG.com

Описание на болестта склеротинийно увяхване на слънчогледа

 

Склеротинийното увяхване на слънчогледа (Sclerotinia sclerotiorum) се проявява най-силно при неспазване на сеитбообръщението. Гъбният патоген напада кореновата шийка или основата на стъблото от поникване до узряване на културата. В основата на стъблото се появява мокро светлокафяво гниещо петно,  по което по-късно се образува бял памуковиден налеп. Заболяването се наблюдава през цялата вегетация и независимо от фазата заразените растения загиват. Тази форма на болестта се проявява ежегодно, най-често в районите с богати на хумус почви, но не е в зависимост от климатичните условия. Заболяването нанася най-големи поражения по питите, т. нар. цветно-стъблена форма. Пораженията се наблюдават по-често в по-влажните райони с чести превалявания. По питите се появяват светлокремави петна, които нарастват бързо за 2 – 3 дни и понякога могат да обхванат цялата пита. Тъканите се рушат и падат върху почвата. В болните тъкани се формират склероциите, чрез които гъбата се запазва. Гъбният патоген зимува като склероции и може да се съхрани в почвата за период от 6 – 8 години.

 

Причинител

 

Заразяването се осъществява чрез корените на растенията –гостоприемници. Когато се образуват в питите, склероциите се пренасят със семената. За покълнване на склероциите е необходима влажна и хладна почва. Развитието на болестта се благоприятства от температури в интервал 15-20оС. За борба със заболяването  е необходимо растителните остатъци да се унищожават чрез дълбоко заораване или чрез изгаряне. Трябва да се спазва 4-годишно сеитбообръщение и да се избягват ниските и влажни места.

 

Борба

 

За химическа борба може да се използва фунгицидът Пиктор СК-50 мл/ дка (продукт от нова генерация) и разход на работен разтвор 20-40 л/ дка по време на бутонизация на слънчогледа.

NivaBG.com

Вашият коментар