събота, януари 25, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Болести по доматитеДоматиОпределител на болести неприятели и плевелиСъвети

Столбур по доматите Phytoplasma solani

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

9.1ХилядиЧетения
NivaBG.com

Описание на болестта Столбур по доматите

 

Връхните части на растенията изглеждат стърчащи и групи, наблюдава се частична или пълна атрофия на листата, листната нерватура е антоцианово оцветена. Цветовете са стерилни, с разрастнала се чашка под формата на камбанка, силно редуцирани венчелистчета и плодник. Плодовете, образувани преди заразяването се деформират.

 

Условия на поява

 

Развитието на болестта не зависи пряко от екологичните фактори. Пренася се от цикадата Hyalestes obsoletus, която се намножава силно при сухо и горещо време, затова в такива години пораженията върху културните растения са по-големи.

 

Борба с болестта

 

Борбата е насочена към преносителя на болестта – цикадата H. obsoletus, като основните мерки са агротехнически – ранно и по-гъсто засаждане на културите; засяване на кулисни пояси от царевица, която привлича циката върху себе си; засаждане на репелентни растения (босилек, чубрица, тагетис, циния и др.) в насажденията; унищожаване на плевелите-гостоприемници и източници на зараза (поветица, паламида, татул, черно куче грозде и др.). Химичната борба с H. obsoletus е трудна и нискоефективна, тъй като едно убождане на насекомото върху растението-гостоприемник е достатъчно за предаване на столбура.
Единственият регистриран препарат е Моспилан 20 СП – 25 г/дка, но могат да се използват всички инсектициди, разрешени за борба с трипсовете.

NivaBG.com

Вашият коментар