петък, март 31, 2023
0887257707 videnov@abv.bg
ЗърнопроизводствоНеприятели по царевицатаОпределител на болести неприятели и плевелиРАСТЕНИЕВЪДСТВОРастителна защитаСъветиЦаревица

Телени червеи – повреди по царевицата

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Описание на неприятеля

 

Ларвите на някои бръмбари от сем. Elateridae се хранят по корените и в основата на стъблата на царевицата. Те са със силно хитинизирано удължено жилаво тяло, откъдето произлиза името им – “телени червеи”. Развитието на тези неприятели продължава няколко години, в резултат на което ларви с различна възраст и големина се намират в почвата при засяването на царевицата.

 

Стратегия за борба

 

Пасищата и необработваемите земи трябва да бъдат избягвани като предшественик.  В случаите когато царевицата се отглежда в такова високорисково сеитбообръщение, площното почвено третиране и третирането на семената са оправдани. Зателените червеи има разработени лесни методи за откриването им и те трябва да бъдат базата за техния контрол. Основната стратегия цели намаляване количеството на продуктите за растителна защита, използвани за площно почвено третиране, като за предпочитане е локализираното третиране в редовете. Видът на третирането зависи от степента на нападение и сроковете на засяване. Прилагането на продукти за растителна защита при ИПВ (преди, по време на сеитба и до 6-7 лист) се извършва: при 2-3 бр.ларви/м2 – пунктирно; при 5-8 бр.ларви/м2 – редово и при 8-13 бр.ларви/м2 площно.

Вашият коментар