вторник, февруари 27, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Неприятели по пипераОпределител на болести неприятели и плевелиПиперСъвети

Телени червеи по пипера

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Телени червеи(Обикновен полски ковач – Agriotis lineatus; Тъмен полски ковач – A. obscurus; Малък полски ковач – A.sputator; Западан полски ковач –A.ustulatus)

 

Описание

 

Ларвите са продълговати, силно хитинизирани, жилави, оцветени от светложълто до тъмнокафяво. Бръмбарите известни още като полски ковачи или скокльовци, са оцветети от сиво-кафяво до черно-кафяво. Развитието на телените червеи продължава 3–5 години.
Повреди: Ларвите на някои видове от сем. Elateridae, са многоядни и унищожават засетите семена, младите кълнове, повреждат кореновата система и подземните части на стъблата на доматите, пипера и патладжана. Нападнатите растения жълтеят, листата се завиват, растенията увяхват, лесно се изскубват и накрая изсъхват. Бръмбарите, се хранят с цветовете на различни растения..

 

Борба

 

Тревни, люцернови и необработваеми площи не трябва да се използват като предшественици на пипера. Добрата обработка на почвата, унищожаването на плевелите, балансираното торене с азотни и калиеви торове. Химическата борба с тези неприятели трябва да се предшества от установяване плътността на ларвите през есента или рано напролет чрез почвени разкопки, триъгълни житни примамки.

Вашият коментар