петък, юли 19, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Неприятели по пипераОпределител на болести неприятели и плевелиПиперСъвети

Царевичен пробивач по пипера

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Царевичен пробивач – Ostrinia nubilalis

 

Описание

 

Пеперудите са дребни,оцветени сламеножълто, като при женските окраската е малко по-тъмна. Оцветяването на гъсениците зависи от храната – от пепелявосиви до червеникави. Царевичният пробивач има 2 поколения у нас и зимува като гъсеница в различни културни и плевелни растения, а незначителна част в почвата. Значение за пипера имат гъсениците от втората генерация,която вреди от юли до края на вегетацията.
Повреди:Гъсениците повреждат различни части на растенията. Първите гъсеници скелетират листата, по-късно ги нагризват в различна степен. Нагризват също и кората на стъблото. Освен това те се вгризват в стъблото и неговите разклонения. Основната вреда обаче е по плодовете. Гъсениците се вгризват в тях и унищожават семената и месестата част.
 

Борба

 

Засяване на царевица през 5–6 м в площите с пипер, с цел привличане на пеперудите за яйцеснасяне върху нея. Проследяване на летежа на пеперудите с феромонови и светлинни уловки. При плодообразуване на пипера и отчетени повече от 5 пеперуди на светоуловка, 3–4яйчни купчинки или 10–15% нападнати растения се пръска.
Регистрирани ПРЗ: Нуреле Д-70мл/дка;

Вашият коментар