понеделник, февруари 26, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
ОвощарствоРастителна защитаСъвети

Цъфтежните пръскания в овощната градина не са за подценяване

Борба с ранното кафяво гниене - ябълки

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

През периода на цъфтеж овощните култури се заразяват   от опасни патогени, които проникват през близалцето и чашката на цвета. С цел запазване на добрия здравен статус на растенията и получаване на качествена реколта  започналите по-рано пръскания, трябва да продължат и по време на цъфтежа. Един от тези патогени е причинителят на ранното кафяво гниене (Monilia ssp.), познат още като опожаряване на цветовете.

Към тази болест изключително чевствителни са ябълки, круши, дюли, череши, сливи, кайсии, праскови и нектарини. Ябълката в този период се заразява от брашнеста мана и струпясване, а крушата от струпясване, най-опасното заболяване за тези видове.

През периода на цъфтеж обикновено температурите се повишават съпроводени с чести превалявания, което създава благоприятни условия за намножаване на листните въшки, листозавивачките, поява на хоботници, мъхнат бръмбар и др.

Ако сте пропуснали да изведете борбата с плодовите оси (ябълкова, крушова и сливова), преди цъфтеж имате още един шанс веднага след опадане на венчелистчетата на цвета. Тогава ларвата напуска първия завръз и преминава в нов.

Цъфтежа е време за борба срещу червения овощен акар (Panonychusulmi) повсеместно разпространен в нашата страна. Установен е да вреди по много овощни видове, ябълка, слива, праскова, нектарина, череша, вишна, круша, кайсия, орех, цитруси, лоза, горски и декоративни дървестни видове и др. Излюпването на зимните яйца при ябълката започва при разпукване на смесените пъпки и приключва в края на цъфтежа , ако не е проведено зимно пръскане срещу този вредител, за да опазите овощните култури  е небходимо да направите цъфтежни пръскания.

При ябълката цъфтежното пръскане е насочено срещу струпясването, заразява младите листа листните дръжки и цветните части, по които се образуват тъмни маслено- зелени кръгли петна. Това третиране трябва да се проведе в началото и в края на цъфтежа. За борба със струпясването използвайте фунгицидите, Силит 40 СК – 160 мл/дка и Каптан 80 ВГ – 180 гр/дка. За комплексна защита, може да се добави и фунгицид за контрол на брашнестата мана.

При установена плътност на зимни яйца на чарвения овощен акар над прага на икономическа вредност (над 50-60 яйца на 5-6 см клонка)  към фунгицидната смес може да се добави акарицид Зуум – 25- 50 мл/дка

В края на цъфтеж крушата трябва да се напръска с Каптан 80 ВГ – 180 гр/дка за да я предпазите от струпясване. При дюлата също трябва да се изведе борба с Каптан 80 ВГ – 180 гр/дка, но при 40 %  прецъфтели цветове. За контрол на неприятелите, както при крушата и дюлята, така и при ябълката към фунгицида може да се добави Сумицидин/ Суми – алфа – 0,02% %, (Цитрин макс – 6 мл/дка, Суперсект Екстра 0.03%, Нуреле Д – 0.08 %, Даскор – 0.075 %).

В този период при сливата е необходимо да се направи пръскане за да се предпази от причинителя на ранното кафяво гниене и нападение от сливовата плодова оса. Това третиране може да се направи с Каптан 80 ВГ – 180 гр/дка като се добави Симицидин/ Суми – алфа – 0.02 % %, (Цитрин макс – 6 мл/дка, Суперсект Екстра 0.03%, Нуреле Д – 0.08 %, Даскор – 0.075 %).

.

Прасковата, нектарината и кайсията може да напръскате, когато прецъфтят 80 % от цветовете  с Каптан 80 ВГ – 180 гр/дка за да ги предпазите от заразяване с ранно кафяво гниене, сачмянка,  за контрол на неприятелите (листозавивачки на анарзията), може да добавите инсектицид Сумицидин/ Суми алфа – 0,02 %, (Цитрин макс – 6 мл/дка, Суперсект Екстра 0.03%, Нуреле Д – 0.08 %, Даскор – 0.075 %).

Най- силно вредоносната болест за прасковате, нектарините е къдравостта, причинена от гъбата Taphrina deformans, коятовреди във всички райони на отглеждане особенно при влажни и хладни условия. Най- ефикасен е контрола при направени две зимни пръскания, вегетационни пръскания срещу този патоген може да се направят при показване баграта на цветовете и по време на цъфтеж с Каптан 80 ВГ в доза 180 гр/дка.

Черешата и вишната по време на цъфтеж се заразяват от ранно кафяво гниене, сачмянка, бялата ръжда (Blumeriellajaapii)с конидиален стадий Cylindrosporiumhiemalis,познат като цилиндроспориоза, нападат се от вишневата листна оса, листни въшки, листозавивачки. За предпазване от заразяване с болести и контрол на неприятелите може да напръскате с  Каптан 80 ВГ – 180 гр/дка,  Силит 40 СК – 150 мл/дка, успешна борба с неприятелите може да се изведе с един от инсектицидите, Сумицидин/ Суми алфа – 0,02 %, (Цитрин макс – 6 мл/дка, Суперсект Екстра 0.03%, Нуреле Д – 0.08 %, Даскор – 0.075 %).

С цел да се осигури равномерно  покритие на третираната повърхност, намаляване на обемите използвана вода на декар, към разтвора е добре да се добави Силвет в доза 0.025 – 0.05 %. Отличните омокрящи свойства на Силвет позволяват по-добро проникване на препаратите до морфологично сложни части на растенията, повишавайки ефективността на използваните пестициди. Силвет ускорява абсорбирането на използваните пестициди и листни торове, като повишава устойчивоста на отмиване от дъжд. Силвет позволява да се оползотворят кратки периоди без дъжд за пръскане.

Ариста ЛайфСайънс България ЕООД

Вашият коментар