вторник, юни 25, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Болести по пшеницатаОпределител на болести неприятели и плевелиПшеницаСъвети

Твърда главня по пшеница

Болестта Твърда главня се пренася по време на жътвата посредством спорите освободени при разрушаването на болните семена

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Заразяването на семената става по време на жътва ( при прибиране и вършитбата), като главнивите зърна се разрушават и спорите се разпръскват, полепват по повърхността на здравите зърна, а останалата част от тях попада в почвата.

Описание на болестта Твърда главня по пшеницата

Симптомите на болестта  са видими след  фенофаза изкласяване, като  най-ясно проличава при наливане на зърното и в млечна зрялост. 

Класовете са по-тънки и по-тъмнозелени от тези на здравите растения, но след наливане на зърното те стават по-дебели, с широко отворени плеви и с по-разперени осили. Зърната  са закръглени  без характерната надлъжна бразда.

Условия за развитие на болестта Твърда (мазна) главня 

Заразяването с патогена става по време на жътва, като главнивите зърна се разрушават и хламидоспорите се разпръскват, кaто една част  от тях полепват по повърхността на здравите зърна, а другата част  – попадат в почвата. 

При  сеитба   на заразени зърна или здрави, но необеззаразени семена спорите попаднали в почвата покълват и заразяват младия кълн. Мицелът презимува във вегетационния връх на младото растение. През пролетта той се развива, като обхваща стъблото и вегетационния връх и се движи нагоре заедно с нарастването, без видими външни изменения.

При формиране на класчетата  обвивката им  е добре запазена, но съдържанието е превърнато в лесно разпрашаваща се  черна, мазна праховидна маса с миризма на развалена риба.

Причинител : Tilletia levis  Kühn

Борба 

Единственият начин за борба е обеззаразяването на семената на пшеницата. 

Продукти за обяззаразяване вижте ТУК

Вашият коментар