понеделник, ноември 28, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
ЗеленчукопроизводствоОвощарствоОвощарствоРАСТЕНИЕВЪДСТВОСъветиТОРЕНЕ

Биостимулаторите на Timac Agro – гаранция за високи добиви и отлично качество на продукцията при зеленчуци, овощни култури и лозя

При бързото развитие на културите можем да очакваме редица стресови ситуации

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Биостимулаторите на Timac Agro – гаранция за високи добиви и отлично качество на продукцията при зеленчуци, овощни култури и лозя

При развитието на овощните култури и лозята през тази година се наблюдава изтегляне на основните фенофази с 10-15 дни по-рано от нормалното. Разсадите при основните зеленчукови култури също са готови за изнасяне на полето. Започна и директната сеитба на някои зеленчуци.

При такова развитие на културите можем да очакваме редица стресови ситуации, които да се отразят неблагоприятно върху добивите и качеството на продукцията. Пазарът в последните години е все по-взискателен към качеството на предлаганите плодове и зеленчуци и конкурецията в сектора се засилва. Успешни ще бъдат производителите, които постигнат високи добиви при отлично качество.

Ето предложенията на TIMAC AGRO България за тези, които се стремят към това:

В продуктовата ни листа присъстват три гами биостимулатори с доказани в годините отлични резултати след приложението им:

Първата от тях е FERTIACTYL. Тя включва два коренови биостимулатора :

FERTIACTYL GZ

FERTIACTYL Starter

Продуктите с марка FERTIACTYL съдържат активирани хумусни и фулвиеви киселини, Зеатин, Глицин бетаин, както и основни макро- и микроелементи. Наличието на тези компоненти подобрява мобилността на хранителните елементи и допринася за образуването на мощна коренова система, както и за стимулиране на метаболизма на растението на клетъчно ниво. Не на последно място, важна е и ролята, която компонентите, съдържащи се във FERTIACTYL, играе при предпаване на растенията от неблагоприятни условия (антистрес ефект).

В този брой ще ви предложим да се запознаете по-конкретно с приложение на биостимулаторите ни на зеленчуци и трайни насаждения – овощни култури и лозя. Ето кои са фазите, в които е препоръчително да използвате продуктите от гамата FERTIACTYL:

За зеленчуци – биостимулаторите ни се прилагат при производство на разсад, след разсаждане и прихващане на място, както и след поникване на директно засятите култури и на фаза 3-4 същински лист.

За овощни култури е добре прилагането на биостимулатор да става при засаждане на нови насаждения, както и при производството на посадъчен материал. Препоръчваме използването им за стимулиране на едногодишни насаждения преди встъпване в бурна вегетация.

За лозя е важно прилагане на биостимулатор при създаване на нови насаждения и при производството на посадъчен материал, както и за стимулиране на коренообразуването в едногодишни насаждения и късни засаждания.

Втората гама , подходяща за зеленчуци, овошки и лозя, е FERTILEADER. Гамата включва следните продукти:

FERTILEADER Viti

FERTILEADER Rame

FERTILEADER Gold

FERTILEADER Vital

FERTILEADER Alpha

FERTILEADER Magical

Предимствата на продуктите с марка на FERTILEADER са резултат от комбинацията на специфични аминокиселини, IPA (изо пентанил адеин), Глицин бетаин и основни макро- и микроелементи. При употребата на продуктите от гамата наблюдаваме редица положителни ефекти като подобряване на листната абсорбция на хранителни елементи, забавяне на процесите на стареене на хлорофила. Активната стимулация е както на клетъчно ниво при метаболизма на растението, така и в цялост при процесите на фотосинтезата. И тук, както при FERTIACTYL, растенията са предпазени от неблагоприятни условия (антистрес ефект).

При разглежданите култури препоръчваме употребата на продуктите от гамата FERTILEADER при следните фази:

За зеленчуци – по време на вегетацията, съобразявайки се с нуждите на културите от съответните микро – и макроелементи; преди очаквани неблагоприятни за развитието на растенията условия и преди прибиране на продукцията.

За овощни култури – преди цъфтеж, след плодообразуване, по време на вегетацията и отново  преди прибиране на продукцията.

За лозя – преди цъфтеж, след образуване на грозда, по време на вегетацията и преди прошарване.Третата гама, подходяща за зеленчуци ,овошки и лозя е гамата , съдържаща патента NMX.

Гамата за момента включва един продукт- Maxifruit

Патентованата комбинация NMX в Maxifruit съдържа ауксини, цитокинини, гиберелини, както и субстанции, необходими за проявата на фитохормоните. Действието на NMX се изразява в няколко основни ефекта. На първо място – предава вещества (ауксини и гиберелини), които стимулират растежа на яйчника, от който по-късно се образува плод. Другите действия на комплекса са свързани с увеличаване обема на плода вследствие увеличаването размера на клетките, подобряване на листната абсорбция на хранителните елементи и стимулиране правилното оплождане на културите. Приложението на Maxifruit за коментираните култури се препоръчва, както следва:

За зеленчуци – преди цъфтеж, веднага след формирането на малък плод преди формирането на семка.

За овощни култури – преди цъфтеж (най-добрата фаза на приложение е бял бутон) и при формирането на плодовете преди да започне втвърдяването на костилката или формирането на семките.

За лозя – преди цъфтеж, след прецъфтяване до фаза грахово зърно.Базирайки се на опита си в продължение на 10 години, на българския пазар и множеството изведени опити при наши клиенти в сектора, можем категорично да заявим, че приложението на биостимулаторите при зеленчуци, овощни култури и лозя води до повишаване на добивите в проценти:

При зеленчуци –  средно 8 -12% в зависимост от културата

При овощни култури – средно 7 – 10% в зависимост от културата

При лозя – средно 14% при винените сортове и 8% при десертните.Подобрява качеството на продукциятаПолучаваме много добро оцветяване на плодовете. Увеличава се съхраняемостта след прибиране. Продукцията има много добър външен (търговски) вид При винените сортове лозя получаваме оптимално съотношение на захари и киселини

За определяне на точните продукти, съответните фази на приложение и оптималните дози, препоръчваме да се консултирате с нашите агрономи по места. Те ще ви дадат най-добрата консутация, използвайки опита и познанията на Timac Agro България и Група Рулие. На ваше разположение са и нашите специалисти, които извършват флуориметрични анализи на място.

Вашият коментар