четвъртък, август 13, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
ЗащитаПЧЕЛАРСТВОСъвети

Вадене на кърлеж

Как да отстраним кърлеж - Широко разпространена практика е въртенето на кърлежа по посока на часовниковата стрелка

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

10.6ХилядиЧетения

Отстраняване на кърлеж

Повечето кърлежи не носят зарази и не причиняват сериозни здравословни проблеми. Но е много важно кърлежът да се отстрани веднага след като бъде открит. Ухапването не е болезнено, което прави забелязването му трудно.

Пълното отстраняване на кърлежа може да помогне да се избегнат зарази като лаймска болест, която може да се пренесе по време на храненето или инфекция на кожата около ухапаното място.

Кърлежите най-често обитават храстите, дърветата, полетата с висока тревна растителност и местата с по – висока влажност. Особено опасен е кафявият кучешки кърлеж, който обитава кучкарниците и домовете. Затова най- добрата превенция е след като сме посетили местообитанията на кърлежите да прегледаме внимателно кожата и скалпа си, както и всички по – трудно достъпни места с нежна кожа. Необходима е проверка и на домашните животни.

Как да отстраним кърлежа

За отстраняването на кърлежа е необходима пинсета. Ако не разполагате с такава, вземете ръкавици и го премахнете. В никакъв случай не докосвайте кърлежа с голи ръце!

–       Хванете кърлежа възможно най – близо до неговата уста (частта, която е забита в кожата). Тялото му се намира над кожата.

–       Не стискайте кърлежа около запълнения с кръв корем. Ако го притиснете, инфектираната кръв ще се върне обратно в тялото на ухапания.

–       Внимателно дръпнете кърлежа докато неговата уста се отдръпне от кожата. Широко разпространена практика е въртенето на кърлежа по посока на часовниковата стрелка, но това може да доведе до откъсване на част от устия му апарат и тази част да остане в кожата.

–       Поставете кърлежа в сух буркан и го оставете в хладилник, за последваща проверка, ако е необходимо.

След отстраняване на кърлежа, дезинфекцирайте и измийте областта на ухапването с топла вода и сапун, като преди това сте измили внимателно и ръцете си. 

–       Задължително се консултирайте с лекар

NivaBG.com

Вашият коментар