сряда, април 24, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Неприятели по пшеницатаОпределител на болести неприятели и плевелиПшеницаСъвети

Вредна житна дървеница Eurygaster integriceps

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Описание на Вредната житна дървеница

 

Повредите върху житните посеви се нанасят от възрастните дървеници и ларвите по растенията класовете и зърното. Вредната житна дървеница развива едно поколение годишно  зимува като възрастна форма под опадалата шума в покрайнините на горите.

 

През пролетта се активизира при средна денонощна температура 8-9°С и максимална температура 14-15°С. Повреда: Възрастните смучат сок от стъблото на младите растения, вследствие на което централният лист пожълтява, усуква се и изсъхва.

 

Най-много повреди по зърната причиняват  възрастните дървеници  от новото поколение.  Нанесените повреди са –  влошени    физични  качества на зърното, намален глутен и брашно с лоши хлебопекарни качества. Кълняемостта на семената се понижава значително.

 

Установено е правилото – колкото в по-ранна фаза е нанесена повредата, толкова кълняемостта е по-ниска.  Зърната, повредени в „пълна зрялост” поникват, ако  повредата не е в областта на зародиша. Степента на повреда по зърната зависи и от срока на прибиране на реколтата. Ако жътвата закъснее много, процентът на повредените зърна може да се  увеличи до пет пъти.

 

Борба с Вредна житна дървеница

 

Борба се води срещу презимувалите възрастни при ПИВ 2 и повече броя на квадратен метър. Провежда се до началото на снасянето на яйцата. Борба се води и когато преобладават ларвите от III възраст до появата на ларвите от IV възраст. Тя трябва да се проведе за 5-6 дни и за двата етапа. Борбата се извежда с ВАЗТАК НОВ 100 ЕК, в доза 20 мл/дка, ДЕЦИС 30 мл/дка

Вашият коментар