петък, март 31, 2023
0887257707 videnov@abv.bg
Неприятели по ябълкитеОпределител на болести неприятели и плевелиСъветиЯбълки

Ябълковата плодова оса

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Описание на Ябълковата плодова оса 

 

Развива едно поколение годишно. Презимува като лъжегъсеница в почвата. Началото на летежа съвпада с началото на цъфтежа на ябълките.  Женските снасят по едно яйце в цветното дъно под тичинките до плодника. Напълно развитата ларва напуска плода през направения от нея кръгъл отвор и пролазвайки по клоните, стига до земята, скрива се на дълбочина 5-15 см, където си приготвя землена камерка за презимуване.

 

Повреди: Ларвите изцяло унищожават семенната кутийка и значителна част от месото около нея. В резултат на това се получава една воднисто-кашеста кафеникава материя, части от която ларвите изхвърлят навън около входа на вгризването, с неприятен дъх на дървеница. Повредите, направени от младите ларви под формата на подкожни „мини“, в резултат от нарастването на плодовете и от образуването на корковидни клетки се превръщат в плитки, обикалящи част от нарасналия плод канавкоподобни поражения.

 

Борба

 

Химичната борба се извежда на два етапа:

 

– срещу възрастните, преди и по време на яйцеснасянето – ПИВ /2-3 оси на 100 клонки/, във фаза бутонизация;

 

– срещу ларвите, по време на излюпването и вгризването в завръзите – ПИВ /3-5яйца/ 100цвята или 3% повредени завръзи/. Регистрирани ПРЗ са: Децис 2.5 ЕК – 0.03% и НурелеДурсбан – 0.04%.

Вашият коментар