неделя, април 14, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Болести по ечемикаЕчемикОпределител на болести неприятели и плевелиСъвети

Жълта ръжда по житни

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Жълтата ръжда напада най-често пшеницата и по-рядко другите житни култури, като се развива повече в северните райони с по-влажен и хладен климат.

 

Описание на болестта Жълта ръжда по житни

 

Жълтата ръжда се явява основно върху листните петури, но при особено благоприятни условия се намира по  всички зелени части на растенията – стъбла, плеви, осили и даже по неузрели  зърна се образуват лимоненожълти удължени летни сори.

 

С развитието на болестта се сливат в ленти като машинен бод, затова е известна и като линейна ръжда. Често уредосорите се разполагат на групи между нерватурата на листата, оформяйки широки ивици,  достигащи дължина до 10 см.  Ивиците са придружени от хлороза и некроза на тъканите. При силна проява на болестта растенията имат редуциран растеж,  листата засъхват и опадват, като цялото поле добива характерен жълтеникав цвят.

 

Добивът намалява – количествено и качествено –  зърното е спаружено и недохранено.  В края на вегетацията едновременно с уредосорите се образуват дребни, линейно наредени телейтосори, които са покрити от епидермиса.

 

Условия за появява на Жълта ръжда по пшеницата

 

В условия  на хладната и дъждовна пролет се  благоприятства развитието на болестта.  Развитието на патологичния процес се задържа при температура около 20-25 °С.

 

Агротехническите мероприятия за ограничаване развитието на патогена са : устойчиви сортове, оптимален срок на сеитба, балансирано минерално торене, сеитбообръщение и обработка на почвата  за унищожаване на растителните остатъци.

 

Праг на икономическа вредност – При поява на сори  ( за чуствителните  сортове) във фенофаза “поява лигулата на флагелния лист”- „изкласяване и 5%-на  степен на нападение ( за останалите сортове) във фенофаза “поява лигулата на флагелния лист”- „изкласяване”;

 

Борба

 

Регистрирани фунгициди за борба с болестта в Списък на разрешените за предлагане на пазара  продукти за растителна защита – изд. 2015 г.:

 

Диамант Макс – 150 мл/дка; Карамба 60 ЕК – 100 мл/дка; Прозаро 250 ЕК – 100 мл /дка; Байфидан 250 ЕК – 50 мл/дка, Импакт 25 СК – 50 мл/дка   и други.

Вашият коментар