петък, март 31, 2023
0887257707 videnov@abv.bg
Болести по пшеницатаОпределител на болести неприятели и плевелиПшеницаСъвети

Жълтата ръжда при пшеница (житни култури)

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Описание на болестта Жълта ръжда по пшеницата

 

Жълтата ръжда напада листата на пшеницата и другите житни култури, като се развива повече в райони с по-голяма надморска височина.

 

Напада всички зелени части на растенията. По листата, листните влагалища, а макар и  по-рядко върху стъблата, плевите, осилите и откритите части на зърната се образуват лимоненожълти удължени летни сори. С развитието на болестта се сливат в ленти като  машинен бод, затова е известна и като линейна ръжда. Често уредосорите се разполагат на групи между нерватурата на листата, оформяйки широки ивици, достигащи дължина до 10 см.

 

 

 

Ивиците са придружени от хлороза и некроза на тъканите. При силна проява на болестта растенията имат редуциран растеж, листата засъхват и опадват, като цялото поле добива характерен жълтеникав цвят. Това се наблюдава  в пшеничните посеви в страната. Добивът намалява в количествено и качествено отношение, тъй като зърното е спаружено и недохранено.

 

В края на вегетацията едновременно с уредосорите се образуват дребни, линейно наредени телейтосори, които са покрити от епидермиса.

 

Условия за появява на Жълта ръжда по пшеницата

 

Условията на хладната и дъждовна пролет благоприятстват развитието на болестта. Развитието на патологичния процес се задържа при температура около 20-25 °С.

 

Праг на икономическа вредност –

 

При поява на сори  (чуствителни сортове) във фенофаза поява лигулата на флагелния лист”- „изкласяване”;

 

 

 

5% степен на нападение (останалите сортове) във фенофаза “поява лигулата на флагелния лист”- „изкласяване”;

 

Борба

 

Регистрирани фунгициди за борба (Списък растителна защита 2014 г.) с болестта :

 

Диамант Макс – 150 мл/дка; Карамба 60 ЕК – 100 мл/дка; Прозаро 250 ЕК – 100 мл /дка; Байфидан 250 ЕК – 50 мл/дка, Импакт 25 СК – 5-0 мл/дка  

Вашият коментар