събота, февруари 24, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро експертите съветват

Иновативни решения с патента TOP-PHOS® при пролетни култури

TOP-PHOS® е иновация във фосфорното подхранванe

Подсигуряването на усвоим фосфор с дълготрайно действие се явява важен фактор за висок добив при пролетните култури. Благодарение на изцяло новата фосфорна суровина TOP-PHOS® – откритие на Група Рулие, Тимак Агро България може да гарантира наличието на този ключов елемент за пролетните култури през целия период от развитието им.

TOP-PHOS® е иновация във фосфорното подхранване:

TOP-PHOS® е нов хелатиран фосфор, който значително повишава ефикасността от прилагането на тора при всички типове почви и рН, затова спокойно може да се нарече „бодигард на фосфора“ в почвата.Фосфорът има ключова роля в стимулирането на растежа и фотосинтезата. Наличието му от началото до края на развитието на кореновата система и в последствие, натрупването му в репродуктивните органи на пролетниците, спомага за оптималното развитие, високи добиви и качествена продукция.

В допълнение, фосфорът е тази енергийната единица, която стимулира и усвояването на азота по време на вегетацията.

Вече пета поредна година, Тимак Агро България жъне успехите от приложението на българския пазар на патентованата фосфорна формулация TOP-PHOS®.

    • TOP-PHOS ®е иновативно решение – патентована формула, която предпазва фосфора за дълъг период от време, за да осигури цялата вегетация на културите.
  • Патентът TOP-PHOS®подпомага развитието на кореновата система и стимулира развитието на почвената микрофлора, така че в действителност да се създадат благоприятни условия за развитие на заложения в културите потенциал.

Tимак Агро препоръчва:

Подходящи продукти за предсеитбено торене при пролетници от гамата TOP-PHOS® на Тимак Агро са Duofertil TOP 38, Duofertil TOP 34 и Eurofertil TOP 45. Това са решения, осигуряващи защита на фосфора в почвите, в зависимост от типа, структурата или стойността на pH.

От приложението на NP решението Duofertil TOP 38 на Тимак Агро, са постигнати отлични резултати при пролетници в предходната стопанска година. Отчетените резултати са при запасени с калий почви, при които продуктът най-успешно подпомага културите да разгърнат своя заложен генетичен потенциал.

Формулацията Duofertil TOP 38, със съдържание на азот и фосфор (8-30), обогатена със сяра и микроелементи, е доказано ефективна при всички почвено-климатични условия. Използването на Duofertil TOP 38 при пролетни култури води до защитена инвестиция и комплексно лимитира стресовите фактори за висок и качествен добив:

  • Благодарение на TOP-PHOS®се гарантира наличието на фосфор за пролетните култури – от началото до края на развитието на кореновата система и в последствие, натрупването му в репродуктивните органи на пролетниците.
  • MPPA-DUO®сигурно и ефективно спомага за първоначалното покълване и вкореняване на пролетния посев, както и за усвояването и придвижването на подадените с Duofertil TOP 38 ключови микроелементи за пролетниците (бор и цинк).

Друго добро решение за подхранване на пролетните култури, при доказана нужда от фосфор е Duofertil TOP 34. Комплексното съдържание на двата патента в продукта, работи в различни агрономически направления, за създаване на благоприятна среда за развитие:

  • Патентът TOP-PHOS® прави фосфора усвоим за растенията при различни неблагоприятни почвени реакции (от кисела до алкална) и същевременно спомага за балансираната обмяна на фосфор от почвения комплекс.
  • TOP-PHOS® поддържа коренообитаемия слой с усвоим фосфордо края на растежния цикъл: фосфорът играе важна роля, както за растежа на корена и оформянето на цветовете, така и при транспорта на захари, които гарантират енергийния запас на растението за реализиране на висок добив.
  • MPPA-DUO ®допълнително се грижи за енергийния баланс и растежа на културите: защитава другите хранителни елементи от блокиране и същевременно намалява разхода на енергия на растенията, като развива корена и спомага за придвижването на нужните елементи за изграждане на здрави и продуктивни растения.

Подсигуряването на усвоим фосфор с дълготрайно действие е важен фактор за висок добив при пролетните култури. Балансираната NP формула Eurofertil TOP 45 с добавени макро- и микроелементи, гарантирано обезпечава нуждите от фосфор през цялата вегетация:

  • Благодарение на патентите TOP-PHOS®– изцяло защитен фосфор и N-PRO®, допринася за ефективното усвояване и трансформацията на азота.
  • Спомага за преодоляване на проблемите с усвояване на азота при кисели почви.

Приложението на Eurofertil TOP 45 зависи от конкретните нужди на културата и желания добив.

*Тези продукти са подходящи за всички пролетни култури. Препоръчителните дози за приложение са в зависимост от конкретната почвено-климатична характеристика.

Революционната формулация TOP-PHOS® се доказа на практика:

В района на Плевен, през изминалата стопанска година са постигнати отлични резултати при подхранване на царевица и слънчоглед. На фона на сложната агро-климатична обстановка в началото – трудна сеитба в засушлив период, парцелите са ударени два пъти от градушка, стопанството успява да преодолее стресовите фактори и постигнатите добиви са много добри.

За всичко това има обяснение – 100 % от посевите с царевица и слънчоглед на това поле са подхранени по технологията на Тимак Агро. Предсеитбено е приложена NP формулацията Duofertil TOP 38, в комбинация с биостимулатор Fertiactyl TRIUM*.

Тези решения са допринесли за отличното състояние на посева и чудесните резултати по време на жътва. Преодолени са и редица стресови фактори, като кисела реакция на почвата, лилавеене на царевицата, разреждане на посева и др. Благодарение на Тимак технологията е постигната и значително по-развита коренова система, което е предпоставка за по-голяма хранеща площ и съответно по-добро усвояване на водата в дълбочина и набавяне на нужните хранителни елементи.

В резултат от приложението на иновацията TOP-PHOS®, отчетените добиви по време на жътва са в рамките на тон на декар при царевицата, а при слънчогледа надхвърлят средните за региона.

Попитайте за нашите предложения за пролетна кампания и може да спечелите много награди!  

В кампанията могат да участват всички клиенти на Тимак Агро, направили заявка и доставка до 30.04.2021г. За повече информация, свържете с представител на Тимак Агро за Вашия регион: www.timacagrobg.com/contacts