вторник, юли 14, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
ЕЛУМИС ОД осигурява високонадежден контрол на икономически важните едногодишни и многогодишни житни плевели (вкл. балур от коренища) и шир
НОВИНИ

Топлото време подпомага посевната кампания при царевицата в ЕС, но може да понижи средните добиви

ЕЛУМИС ОД осигурява високонадежден контрол на икономически важните едногодишни и многогодишни житни плевели (вкл. балур от коренища) и шир

Липсата на дъждове оказа влияние върху състоянието на посевите

367Четения

Топлото време подпомага посевната кампания  при царевицата в ЕС, но може да понижи средните добиви, пише UkrAgroConsult. В последните месеци в страните от ЕС беше регистрирано сухо и топло време, благодарение на което фермерите успяха да ускорят засяването на царевицата. Натрупаният дефицит от дъждове обаче вече започна да оказва влияние върху състоянието на посевите в някои страни- производители.

По данни на FranceAgriMerкъм 14  май посевната кампания е приключила на 86% от планираните площи, а заради влажното и дъждовно време в началото на пролетта кампанията се забави. За сравнение към споменатата дата през миналата година засети с царевица са били 97% от площите. Отчитайки непривлекателните цени на царевицата, не се очаква фермерите да увеличат посевните площи, и те се очаква да останат с 16% под средното ниво за последните пет години.

По-малкото обработваеми площи във Франция може да се компенсират  с увеличение на площите с царевица в Италия и Испания след миналогодишното засушаване.  Според оценките на Strategie grains реколтата от царевица през 2018 година ще се увеличи с 3% до 60,9 млн. тона.

Повишеният температурен режим в страните от Централна и Източна Европа създава  грижи у румънските и унгарски фермери, тъй като дъждовете в страните им бяха съпътстван от силни ветрове и се разпределиха неравномерно.

Отсъствието на дъждове в Германия вече води до последици за посевите от засушаването, въпреки увеличението на площите през тази година със 7,4% заради недосяването на зимната пшеница. От Асоциацията на фермерските организации оценяват намаляването на  реколтата от царевица в страната с 2,6% до 4,3 млн. тона. Освен при царевицата се очаква спад в добивите и при пшеницата, като в сравнение с миналата година реколтата от пшеница може да се намали с 2% до 23,9 млн. тона. Потенциала на царевицата заради засушаването се намалява и в Полша, където също се регистрира увеличение на посевните площи.