неделя, май 26, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Овощарство

Тръгва кампанията по гроздобер

В Югозападна България обаче е спряло зреенето заради изсъхване на дръжките на чепките, които държат грозда

Кампанията по гроздобера започва макар и със закъснение. Причината за това сочена сушата. Стопаните очакват по-малко реколта от винените лозя очакват гроздопроизводителите в страната, но с по-високо качество.

Министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков ще открие кампанията по гроздобер в  землището на село Хърсово, община Сандански.

Събитието ще се състои утре (15 септември 2021 г.), от 11:00 часа, в лозовия масив на вила „Мелник“.

Качеството на реколтата ще е високо, потвърди и инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното, пред Bloomberg TV. „В доста от масивите на Югозападна България обаче е спряло зреенето заради изсъхване на дръжките на чепките, които държат грозда“, съобщи представителят на сектора.

По данни на председателя на регионалната лозарска камера в Пирин около 30-35% от масивите в този региони имат поражения заради засушаването.

На югоизток пък лозарите недоволстват от недостатъчното финансиране и тежката ситуация, пред която са изправени, в допълнение с нелоялната по думите им конкуренция. В началото на месеца поморийски гроздопроизводители излязоха на протест, като заплашиха, че ще изкоренят масово лозята си.

 

Виктор Павлов