сряда, май 29, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Трети ден на протести на зърнопроизводителите

Продължава протестът на зърнопроизводителите в цялата страна, които настояват да бъде наложено вето върху вноса на стоки със селскостопански произход от Украйна.

Вчера те се срещнаха с президента и ресорните министри. От разговорите им стана ясно, че България започва разговори с още седем държави за промяна на европейския регламент за вноса на стоки от Украйна.

Днес е последния от обявените тридневни протести, от утре зърнопроизводителите ще приберат машините, за да ги изкарат отново на 7 април в подкрепа на колегите си от Румъния, които са насрочил за тогава протестните си действия.

Обмислят се и входни такси на граничните пунктове за украинска продукция. Междувременно се подготвя и протест на лозарите.

Национално сдружение на българските лозари събира недоволните пред президентството, след което шествието на лозарите ще се насочи към министерството на земеделието.

Според разпространена декларация от сдружението действията на лозарите „са продиктувани от очевидната проява на незаинтересованост от страна на компетентните институции в България за разрешаване на трайно установените проблеми в сектора и липсата на адекватни действия от Министерство на земеделието“. Според тях „липсват адекватни действия от Министерство на земеделието спрямо всички сектори в земеделието. Повече от десетилетие не се предприемат, каквито и да е мерки и действия за подкрепата на производителите на грозде. Държавна политика няма или има, но тя доказано е неработеща и неефективна. Относно лозаро-винарския сектор и десертните лозя многократно на провежданите срещи с МЗм. Многократно са отправяни предложения за нормативни промени, предлагани са мерки и действия за подпомагането ни и намирането на решения на проблемите и пречките да работим и бизнесът ни да функционира правилно и ефективно“. Заради липса на конкретни действия, а само обещания, лозарите излизат с няколко основни искания.

На първо място те настояват за обективни и публични критерии при разпределението на бюджетите за финансово подпомагане спрямо всички сектори в земеделието; Лозарския регистър: актуализиран, дигитализиран и публичен. Обществено достъпни регистри за всички сектори в земеделието, също фигурира в списъка с искания. „Инвестиции/мерки за инвестиции в техника и иновации за лозарските стопанства. Работещи!;  Предвиждане на ежегоден национален бюджет за подпомагане на лозаря-винарския сектор и десертните лозя. (за минимум 5 последователни години, като временна кризисна мярка за подобряване на състоянието на сектора). Алтернативно предвиждане на бюджет и предоставяне на възможност за изкореняване на лозовите насаждения“, се настоява още в декларацията.

Лозарите изискват и „ефективно, компетентно и адекватно работеща администрация в полза на земеделските производители, която да е в непрекъсната комуникация със земеделските сектори и да взема обективни и компетентни решения след консултации с тях, не самостоятелно, както и контрол на качеството на произвежданото българско вино и контрол на продажбите на винено грозде. Контрол на качеството и вноса на винено грозде и вино от държавите членки на ЕС и трети страни. Контрол на продажбите на десертно грозде произведено от други страни членове на ЕС на територията на страната.

Според тях в сектора трябва да има „компетентен изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното, който да се погрижи агенцията да си изпълнява функциите, а именно контрол в лозаро-винарския сектор в пряко взаимодействие с Агенция митници и Национална агенция за приходите, както и контрол на качеството на лозаро-винарски продукти на национално ниво.“.

Виктор Павлов