неделя, септември 25, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Трима висши държавници със заплаха за живота заради Капитан Андреево

Скандалът около затворената частна лаборатория за пестициди на ГКПП „Капитан Андреево“ се разгаря с пълна сила. Трима души на сериозни позиции в държавата вече са получили заплахи, за да спрат да ровят по темата, пише „Марица“.

В момента инспектори от Българска агенция за безопасност на храните, а не частници, проверяват за пестициди камионите с плодове и зеленчуци, влизащи от Турция. Според запознати това е хубав бизнес, генериращ десетки милиони левове годишно. От рекет обаче са се оплакали не една и две фирми, като родните власти са били алармирани както от турското посолство, така и от фактори в Европейския съюз за продължаващата над 10 години схема.

При въведения нов ред пробите вече се пращат в централната лаборатория в София, което пък забавя процеса. Това доведе до образуване на огромна опашка от тирове на пункта, която вчера достигна 30 км. Наложи се на място в понеделник да пристигнат зам.-министърът на земеделието Иван Христанов и посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок. Христанов предложи тировете да се пуснат до София и да изчакват резултата от пробите на различни места. Транспортните фирми, обаче скочиха срещу предложението. Доводът им е, че ще претърпят огромни загуби, ако се окаже, че стоката е нередовна и трябва отново да се връщат в Турция, или пък да я изхвърлят.  Има съмнения, че недоволството е дирижирано, за да се върне старият ред.

Затварянето на частната лаборатория, което е разбило мащабна финансова схема, е предизвикало огромен отпор по всички възможни начини, твърдят депутати от „Продължаваме промяната“.  Вече са известни три опита за брутален натиск върху хора от властта, които имат отношение към казуса.

Преди броени дни в ефира на bTV шефът на БАБХ проф. Даскалов обяви, че човек, с когото се познава доста добре, му е предложил като посредник папка с пачки, за да не пипа нищо по границата. Предполага се, че сумата е била 100 000 лева.

Пловдивският депутат Росен Костурков допълни по-късно пред същата медия, че е последвала атака за 6 милиона подкуп чрез друг посредник. Той е бил насочен вероятно към заместник-министъра на земеделието Иван Христанов.

Последната атака е била чрез приятел на друг високопоставен държавник. Той получил обаждане от непознат, който заплашил, че знае много добре къде е жилището на въпросния човек и още утре може да бъде заличено.

Сигналите за заплахите вече са подадени към МВР и службите и по тях върви разследване.

Предполага се, че повече яснота за ситуацията с пробите на Капитан Андреево ще бъде внесена на утрешното заседание на Комисията за борба с корупцията в парламента. На сбирката ще присъстват шефът на ДАНС Пламен Тончев и директорът на ГДБОП Калин Стоянов, както и управителят на фирма „Евро Лаб“, която е собственик на частната лаборатория, която правеше изследванията досега. Поканени са също Христанов и Даскалов. Част от заседанието вероятно ще е закрито за медии поради съобщаването на класифицирана информация.

 

Виктор Павлов