вторник, юни 25, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Турските фермери сменят пшеницата с бобови растения заради скъпите торове

Прогнозира се ръст на площите с нахут в страната с 30% през тази година

Норми и срокове на торене нахутаНорми и срокове на торене нахута

Рязкото поскъпване на торовете както и невижданото обценяване на лирата принудиха турските фермери да заменят пшеницата с отглеждането на бобови растения, информира UkkrAgroConsult. В резултат на това все повече от тях залагат на производството на нахут и леща.

Според един от най-големите турски търговци и преработватели на зърнени и бобови култури Armada Foods през тази година Турция може да увеличи с 30% площите с нахут, за сметка на тези с пшеница, чието отглеждане изисква използването на торове. Втората причина за подобна тенденция е практиката в началото на кампанията правителството да въведе промени в цената на пшеницата като мярка за стопиране на високата инфлация.

„Това доведе до увеличаване на вътрешното потребление, но реколтата през миналия сезон не оправда очакванията на фермерите. Ето защо те преминават към отглеждане на бобови растения“, заявиха от Armada Foods. Увеличаването на площите с леща не означава, че страната ще събере рекордна реколта заради очакваното засушаване, което по всичко изглежда ще продължи за втора поредна година. Според Фетхи Сонмес нивото на влага в почвата в момента е доста под нормата за сезона, ето защо средните добиви от пшеница макар да е рано да се правят по-детайлни прогнози се очаква да са под средните за последните пет години. Всичко според него ще зависи от количеството на валежите през следващите няколко месеца.