събота, декември 4, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
МЗХ

Турция е сред основните ни партньори в търговията със селскостопански продукти

През 2020 г. изнесените стоки за южната ни съседка са на стойност 347,9 млн. щ. д.

„Турция е сред основните партньори в търговията на България със селскостопански продукти, като през последните няколко години формира около 5-6% от общия аграрен стокообмен на страната“, коментира министър Бозуков по време на визита в южната ни съседка по покана на своя колега Пакдемирли за участие в инициативата „Въздух за бъдещето“.

Мивистърът уточни, че традиционно, българският износ на селскостопански стоки за южната ни съседка надвишава съществено вноса оттам. По думите му през 2020 година стойността на изнесените селскостопански стоки за Турция възлиза на 347,9 млн. щ. д. – със 7,5% повече на годишна база. Водещите селскостопански стоки в българския експорт са какаовата маса, слънчогледът и пшеницата, следвани от кюспета, едър рогат добитък, остатъци от производството на нишесте и скорбяла, слънчогледово масло, етилов алкохол, ориз, царевица и др.

„България и Турция могат да си сътрудничат в областта на изследванията и обмена на научна информация по отношение на адаптацията на горите. Съвместната ни работа ще допринесе за по-ефективно справяне с възникващите предизвикателства пред опазването на горите и биоразнообразието в тях“, отбеляза министър Бозуков по време на срещата. Той информира също, че Министерството на земеделието, храните и горите заедно с Министерството на външните работи са инициирали дарение на 5000 български фиданки. Те са предназначени за засаждане в Анталия.

Двамата министри обсъдиха и традиционно добрите отношения в работата между двете министерства. „Доброто партньорство между Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и туристките ветеринарни власти минимизира нередностите при транспорта на живи животни“, заяви министърът. По думите му регулярното организиране на двустранни срещи, подписаните редица двустранни документи в областта на земеделието, проведените до момента българо-турски агро-бизнес форуми са само част от инициативите, които спомагат за задълбочаване на двустранното ни сътрудничество и реализиране на конкретни практически стъпки“, посочи още министърът.

Следващото заседание на Българо-турския управителен комитет по земеделие да се проведе у нас през 2022 г. бе подкрепено от министрите на двете държави проф. д-р Христо Бозуков и д-р Бекир Пакдемирли. Провеждането на двустранния Управителен комитет по земеделие бе една от темите на разговорите между двамата министри по време на посещението на българския министър в Турция.

Виктор Павлов