вторник, юни 25, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Турция купува половин милион тона царевица чрез търгове

Освен за царевица, югозападната ни съседка обяви търг и за 455 хил. тона пшеница

Добитата царевица превъзхожда реколтата от предходните две годиниДобитата царевица превъзхожда реколтата от предходните две години

Югозападната ни съседка Турция възнамерява да купи половин милион тона царевица чрез търгове, информира UkrAgroConsult. Търговци на зърно вече обявиха, че турската държавна компания вече е обявила два търга за закупуване на зърно основно за изхранване на животните. Касае се за вносно зърно, което вече се намира на територията на страната. Заради започналите военни действия в Украйна, Турция е сред пострадалите страни вносителки, най-вече вследствие на прекъснатите доставки от двете страни.

„За сега няма яснота около огромния украински експорт, и някои вносители са принудени да търсят алтернативни варианти въпреки високите цени“, заяви европейски търговец на зърно. Според информация на търговците, крайният срок за подаване на първия от двата търга за закупуване на 325 хил. тона фуражна царевица е 28 март. По-рано през седмицата Турция обяви още един търг за изкупуването на 175 хил. тона вносна царевица, която се намира в зърнохранилища на територията на страната. Освен за царевица, Турция обяви през тази седмица и един търг за закупуване на 455 хил. тона пшеница която също се намира в местни зърнохранилища.

Търгът за закупуване на 325 хил. тона царевица е предпоагаем срок на доставка между 5 април и 8 май.