събота, януари 23, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Учени от института Образцов чифлик представиха нов високоустойчив сорт грозде-“Мискет Викинг“

Сортът е подходящ за конвенционално и биологично отглеждане и изисква минимална растителна защита

Winen sort "Misket Wiking"
633Четения

По време на последното издание на специализираното изложение АГРА в Пловдив учените от института в Образцов чифлик представиха нов високоустойчив винен сорт грозде “Мискет Викинг“, съобщиха от Селскостопанска академия. Той е подходящ както за конвенционално, така и за биологично производство. Гроздето му е подходящо за производство на бели висококачествени вина и за производство на високоалкохолни напитки. Оптимално търсеното и постигнато в този период е сортът да е устойчив на студ, да е устойчив на най-важните гъбни болести при лозата, за да се избегне третирането с растителнозащитни продукти.

Гроздето му е подходящо за производство на бели висококачествени вина и за производство на високоалкохолни напитки. Оптимално търсеното и постигнато в този период е сортът да е устойчив на студ, да е устойчив на най-важните гъбни болести при лозата, за да се избегне третирането с растителнозащитни продукти. Така сред водещите му качества е постигната е устойчивост на болести в границите на европейско-азиатската лоза Vitis vinifera L. и на практика при отглеждането на лозите му се изисква ограничено третиране срещу мана и брашнеста мана. Практикува се само при наличие на много висока влажност (почвена и въздушна) при условия на естествен инфекционен фон. При силни повреди от екстремни студове под минус 18-20ºC сортът проявява добра възстановителна способност.

Новият сорт е подходящ за отглеждане при всички видове формировки в районите на страната с благоприятни условия за развитие и плододаване на рано- и среднозреещи винени бели сортове лози. На практика може да се отглежда в абсолютно всички части на страната до 400 м надморска височина, за да успее да узрее и натрупа достатъчно захари и аромати. Последното е в съответствие с условията на неговото създаване – региона на Образцов чифлик и Института по земеделие и земезнание – Русе.

По време на АГРА 2020 селекционерите разработили новия сорт получиха грамота в конкурса за иновации.

Основни характеристики

МИСКЕТ ВИКИНГ е създаден е чрез хибридизация на сортовете Наслада и Шардоне. Сортът е сравнително ранозреещ (узрява около 15 септември) със силен растеж и добра продуктивност. Гроздът му е средно голям (около 120 g), средно плътен, с къса до средно дълга дръжка. Зърното е средно едро (1,92 g), овално, оцветено жълто-зелено и с мискетов аромат. В технологична зрялост гроздето съдържа 22,55% захари и 9.01 g/1 титруеми киселини. Гроздът не се рони и притежава много добра транспортабилност. При формировка средностъблен Гюйо и гъстота на засаждене 2,50/1,20 m, добивът от грозде от хектар е около 12 t. Лозите имат потенциална възможност да дават по-висок добив при формировки Мозер и Омбрела и капково напояване. Сортът е с повишена зимоустойчивост. Средноустойчив е на болести и изисква ограничено третиране само при наличие на много висока влажност (почвена и въздушна).