петък, септември 24, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Учени представиха нови сортове лавандула, подходящи за отглеждане у нас

Селекционерите запознаха гостите си с методите на отглеждане на новите сортове

Площите с лавандула у нас са се увеличили над три пъти от 2008 година насамПлощите с лавандула у нас са се увеличили над три пъти от 2008 година насам

Нови сортове лавандула представиха учените от института по розата в Кюстендил по време на обучителен семинар, проведен на 18 юни. Това информират от Селскостопанска академия. Те са разработени от селекционерите в института. Освен с новите сортове лавандула, гостите бяха запознати с проучване за ефективността на използването на почвени хербициди при отглеждането на тази маслодайна култура и възможностите за подпомагане по мярката за малки стопанства.

Сред най-новите сортове лавандула на института са „Дея”, „Терес”, „Жанета” и „Глория”, като участниците имаха възможност да се запознаят с технологията за тяхното отглеждане, метод на селекция и техните основни качества. Показани бяха и резултати от третирана млада и цветодаваща лавандула с почвени хербициди, като се коментира ефективността на всеки хербицид.
Проведе се дискусия по проблеми, касаещи лавандулопроизводството, като се наблегна на качеството на лавандуловото масло и чистотата на лавандуловите сортове отглеждани в България.