неделя, януари 17, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Учени разчетоха генома на европейската царевица

Изследванията ще позволят в бъдеще да се създават целенасочени сортове царевица

Във връзка с изготвяне на споразумения за ползване на земеделска земя за стопанската 2012 – 2013 година всеки собственик трябва да подава декларация по образец в Общинска служба по земеделие по местонахождение на имотаВъв връзка с изготвяне на споразумения за ползване на земеделска земя за стопанската 2012 – 2013 година всеки собственик трябва да подава декларация по образец в Общинска служба по земеделие по местонахождение на имота
724Четения

Екип от изследователи от Техническия университет в Мюнхен са успели да разчетат генома на европейската царевица, съобщава agrarheute.com. Още от 2009 година те работят около разгадаването на генома на царевицата от една американска линия. Настоящият им пробив е позволил на учените да сравнят генетичната информация от двете линии, като открили не само различията по между им, но и вариации в генома на европейската царевица.

Изследванията ще позволят в бъдеще да се създават целенасочени сортове царевица и при кръстосване на различни сортове да се създават нови хибриди, които да компенсират дефицитите на техните родители. Новите знания около генома на царевицата ще дадат възможност на селекционеите да създават нови сортове, които много по-прецизно да отговарят на климатичните предизвикателства.