събота, юни 15, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Украйна е изгубила около 15% от складовия капацитет на зърно, твърдят експерти

Царевицата ечемика и хлебната пшеница се продават при 300 лв. без ДДСЦаревицата ечемика и хлебната пшеница се продават при 300 лв. без ДДС

От началото на войната Украйна е изгубила около 15 процента от капацитета си за съхранение на зърно, информира БТА, позовавайки се на доклад на американската организация за наблюдение на конфликти (Conflict Observatory). От началото на войната Украйна е изгубила достъп до силози и други складови помещения, които могат да поемат около 8,5 милиона тона зърно, според организацията, която анализира и публикува доказателства за руски военни престъпления и зверства по време на инвазията в Украйна.

От общо около 58 милиона тона складов капацитет в Украйна, руснаците са поели контрола над мощности за съхранение на 6,24 милиона тона, а други, за 2,25 милиона тона, са разрушени.

Според организацията тази липса на помещения усложнява работата на украинските фермери, които се затрудняват със складирането на тазгодишната реколта, а това може да ги разколебае за сеитбата през следващия сезон.

„Пораженията и изземванията, извършвани от Русия и нейните съюзници по отношение на капацитетите за складиране на зърно в Украйна, могат да превърнат настоящата криза в украинското земеделие в катастрофа, отбелязват авторите на доклада.

Оценката на експертите от университета в Йейл и лаборатория на американското министерство на енергетиката са направени на база сателитни снимки на силозите и съораженията за съхраняване на зърно.

Най-засегнати са районите на южните градове Николаев и Запорожие (юг) и източния град Донецк. Много от засегнатите сгради са били разположени в близост до логистични възли, които според доклада са били обстрелвани умишлено.