петък, юни 24, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Украйна успява да изнесе по суша до милион и половина тона зърно на месец

 

Загубите за агросектора в страната вследстие на войната достигнаха 4,5 млрд. долара

В последно време Украйна успява да изнесе на международните пазари средно по милион и половина тона зърно, информира UkrAgroConsult позовавайки се на информация от брифинг на външното министерство на страната от понеделник.

Информацията беше представена от Олга трофимцева, координатор по украинския експорт, според която за износа на зърно от страната се използват основно железопътни и автомобилни маршрути. Тя отбеляза още, че европейската инфраструктура и логистика са не са били готови да поемат украинския износ, като похвалила усилията на Полша, Германия и дрги страни за облекчаване на граничния контрол при експорта на украински стоки.

„До нас достигнаха информациите, че САЩ имат намерение да изградят допълнителни зърнохранилища на полска територия в близост до Украйна, които да поемат нашето зърно и да облекчат фермерите в новата жътвена кампания“, заяви още Трофимцева. От своя страна европейските страни са облекчили максимално митническия и фитосанитарен контрол за да позволят на украинското зърно максимално бързо да достигне до крайните потребители.

Междувременно по данни на Киевската школа по икономика, в резултат на военните действия украинската аграрна индустрия е понесла загуби достигащи до 4,3 млрд. долара. Те са нанесени главно заради увреждане на земеделска техника и стопанства, както заради загинали животни. По информации на Bloomberg половината от загубите са натрупани от замърсена и неприбрана реколта от полята на военните действия, а около 960 млн. долара загуби са причинени от разрушена и повредена земеделска техника. Според прогнозите в резултат на войната украинската икономика ще се съкрати на 45%, а нарушеният експорт на украинско зърно поставя под риск от глад милиони души.

В същото време докато украинското зърно  продължава да е блокирано по пристанищата, цените на храните на международните пазари приближават до нови рекордни стойности. От своя страна ООН признава, че преговорите за отблокиране на украинските пристанища са безуспешни и за сега няма признаци за споразумение. Ситуацията се усложнява и от факта, че евентуално разминиране на акваторията на пристанищата може да отнеме месеци. Според оценки на ООН за разминиране на всички окупирани от руските войски територии могт да отидат до 436 млн. долар. Според данните на ООН в резултат на войната са загинали 5,7 млн. птици и животни, а руските войски са откраднали зърно на стойност 613 млн. долара.