четвъртък, октомври 17, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
Животновъдство

Умъртвяват 4 хил. прасета във Видин

Над 5 млн. лева са изплатени до момента като финансова подкрепа

Българска агенция по безопасност на храните предприема последната за 2011 година кампания за орална ваксинация срещу класическа чума по дивите свинеБългарска агенция по безопасност на храните предприема последната за 2011 година кампания за орална ваксинация срещу класическа чума по дивите свине
513Четения
NivaBG.com

АЧС бе установена в свинекомплекс във видинското село Новоселци. Очаква се близо 4000 прасета да бъдат умъртвени, съобщиха от Областната дирекция за безопасност на храните във Видин, цитиран от Националното радио.

Преди пет дни положителна проба от село Коста Перчево, община Кула, Видинско, беше установена при отстреляна дива свиня. Приети бяха конкретни мерки за ограничаване на разпространението на заразната болест. Със заповед на Регионалната дирекция по горите в Берковица бяха определени ловно-стопански райони, попадащи в зоната около огнището на болеста, в землището, където е установена заразата.

Над 5 млн. лева са изплатени до момента като финансова подкрепа за почистване и обеззаразяване на личните стопанства във връзка с африканската чума по свинете. Това обхваща малко повече от половината засегнати стопанства.

Европейската комисия ще започне да възстановява разходите, направени от държавата за овладяване на заразата от африканска чума по свинете (АЧС), увери преди седмица в София комисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис. Той заяви, че в България още от самото начало стриктно се прилагат препоръчаните мерки от европейските служби и се следи разпространението на болестта.

NivaBG.com
Виктор Павлов