неделя, август 9, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Животновъдство

Умрели коне сеят зарази край Панагюрище

Телата на животните са загробени тази сутрин

2.43ХилядиЧетения

Умрели коне са били намерени край Панагюрски колонии, съобщи кметът Петко Стоев. Първият труп е намерен вчера сутринта в гориста местност край параклиса, вторият – около обяд, до сцената, където се организират празненства. Засега няма данни дали са убити, но е подаден сигнал до полицията, откъдето вероятно ще разследват случая.

Телата на животните са загробени тази сутрин, след като започнали да се надуват и станало опасно да не тръгнат зарази.

„Два дни чаках да дойде ветеринар и да направи експертиза, повече не може“, казва Стоев, който сам се заел със загробването, след като никой от потърсените коневъди не признал, че добичетата са негови.

Стоев разказва, че стават много пътни инциденти с безстопанствени коне, но не е сигурен дали двете неща имат общо. Има доста катастрофи, за щастие – без загинали, което не значи, че тези животни трябва да скитат свободно по шосетата – създават големи проблеми, отбелязва кметът. Освен това свободно отглеждани добичета неведнъж са влизали в дворовете на хората и са правили големи пакости. Отговорност на стопаните е да си ги затварят, припомня Стоев.

При това проблемните животни дори не са на хора от селото, а на скотовъди от Панагюрище и село в община Златица. Едни ги гледат за дърводобив, други – заради субсидии.

Виктор Павлов