петък, април 19, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
Животновъдство

Умряха четири овце от стадото в Болярово

Собственичката Ани Петрова е предприела самолечение на животните

ОвцеОвце
4.91ХилядиЧетения
NivaBG.com

Чумата по овцете и козите в Болярово няма край. Четири овце са умрели по неизвестни засега причини в стадото на Ани Петрова от селото,съобщи Агенция “Фокус”. Припомняме,че то беше единственото, в което протестиращи граждани не допуснаха ветеринарите да вземат повторно проби за чума по дребните преживни животни това лято.

Сигналът за смъртта на четирите животни е подаден в петък от самата стопанка до официалния ветеринарен лекар в града. От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са потвърдили, че е получен сигнал от стопаните за умрели животни във фермата.

Пред властите Ани Петрова твърди, че животните са издъхнали от преяждане. В същото време тя продължава да възпрепятства достъпа на ветеринарите до фермата. Отказва на специалистите да вземат и нови проби за чума, въпреки че по закон е длъжна да осигурява 24-часов достъп на ветеринарите при съмнения за зараза.
Ана Петрова и съпругът й Тошко Димитров се грижат за 200 овце в Болярово. Преди десет дни те се сдобили с антибиотици за животните от местния ветеринарен склад, съобщиха от полицията. В резултат на собственика на склада е съставен акт, защото от него имат право да пазаруват само ветеринари или фермери с рецепта, каквато семейството не е представило.
Проби от стадото дадоха положителен резултат за чума по дребните преживни животни при масовото изследване на стадата в 10-километровата зона около ямболското село Воден, където през юни тази година вирусът беше открит за първи път в България и на територията на Европейския съюз. Тогава обаче стопаните се усъмниха във валидността на протокола, тъй като в него фигурираха и данни за кози, каквито в стадото никога не са се отглеждали.
Епизоотологично проучване на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) Ямбол показва, че появата на чумата по дребните преживни животни в България се дължи на нелегален внос на животни от Турция – мъжки разплодници и куче Кангал, което е в нарушение на международните правила за търговия с животни.
NivaBG.com
Виктор Павлов