неделя, юни 4, 2023
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

USDA: България е внесла над 500 хил. тона украински слънчоглед и чака благоприятна възможност за експорт

Според доклад на експертите от американския департамент по земеделие страната ни е внесла рекордни обеми от украински слънчоглед, като към момента възлиза на близо 500 хил. тона. това информира „Зерно Онлайн“. Само за първите два месеца на тази стопанска година страната ни е внесла над 200 хил. тона, а според представителите на администрацията у нас, общо до момента вносът на украински слънчоглед дори е достигнал 650 хил. тона.

Заради това, че тази суровина е била използвана основно за нуждите на преработвателната индустрия, в доклада се казва, че страната ни е заела първо място сред износителите на слънчогледови масла, но в същото време е довело до протести на земеделските производители заради подбиване на цените на слънчогледа на вътрешния пазар.

Според анализаторите фермерите за сега се въздържат от продажбата на слънчоглед в очакване на по-изгодни цени, като в момента са се концентрирали върху прибиране и складиране на реколтата. Очаква се активизация на пазарите по-късно през есента след като се изясни какви количества слънчоглед ще могат да предложат на международните пазари Украйна и Русия.