сряда, май 27, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
ЕЛУМИС ОД осигурява високонадежден контрол на икономически важните едногодишни и многогодишни житни плевели (вкл. балур от коренища) и шир
НОВИНИ

USDA очаква по-слаб внос на царевица в ЕС през новия сезон

ЕЛУМИС ОД осигурява високонадежден контрол на икономически важните едногодишни и многогодишни житни плевели (вкл. балур от коренища) и шир

Производството се очаква да надмине 64 млн. тона

През 2019/20 стопанска година се очаква ЕС да внесе по-малко царевица, информира agrarheute.com. позовавайки се на последния доклад на американския департамент по земеделие. Причина за това ще е по-слабото  с 5,5 млн. тона в сравнение с отминаващия  сезон търсене, което се очаква да достигне до ниво от 81,5 млн. тона.

Оценките за производството и експортния потенциал  от страните на ЕС по отношение на тази култура са запазени на нивото от май- съответно 64,2 и 20 млн. тона. Според експертите на USDA влияние върху търговията с царевица през отминаващия сезон е оказало  силното търсене на вътрешните пазари на основните страни производители като последица на по-слабите добиви в сравнение с предходния  сезон и намалялата конкурентноспособност.

Въпреки това износът на царевица на международните пазари през 2018/19 година е отбелязал значителен разстеж от 10% спрямо година по-рано, като експертите отбелязват  значителните доставки на американските  конкуренти на този пазар- Бразилия, Аржентина, Украйна и в по-малка степен Русия, като южноамериканската царевица в момента сезонно е на доста по-атрактивни цени.

От USDA прогнозират, че и през 2019/20 стопанска  година подобно на текущия сезон, американският експорт ще остане по-слаб,  вследствие и на понижения внос на царевица от ЕС, който се аргументира с факта на засиленото предлагане на царевица за фураж на вътрешноевропейския пазар. При това се очаква ръст на китайския внос през новия сезон с 4 млн. тона, въпреки че в страната според експертите на USDA през новата стопанска година в страната ще са съсредоточени 1/3 от световните резервиот тази култура.

NivaBG.com